Danas se u Hrvatskoj i svijetu danas, 26. lipnja, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. Cilj obilježavanja ovog dana je ukazati na problem zlouporabe droga i potaknuti cjelokupnu javnost na aktivniju borbu, a sve kako bi se postignuo zajednički cilj – društvo slobodno od zlouporabe droga.

Na području Policijske uprave istarske problematika suzbijanja zlouporabe droga zahvaća se primarno kroz rad kriminalističke i temeljne policije, no svoj doprinos otkrivanju počinitelja kaznenih djela i prekršaja daju i drugi rodovi policije pa se tako tijekom godine bilježe i zapljene droga na graničnim prijelazima i prilikom kontrole prometa.

U prvih pet mjeseci ove godine policijski službenici evidentirali su 30 kaznenih djela, 139 prekršaja zlouporabe droga i 174 zapljene. U ostvarenim zapljenama droga, policijski službenici pronašli su najviše marihuane, a za istaknuti je i nedavni pronalazak indoor plantaže indijske konoplje u Galižani.

Nakon marihuane, najčešće su se kod osoba pronalazile sintetičke vrste droga, odnosno amfetamin, a bilo je i zapljena kokaina i heroina.

Ovog vikenda policija će također provoditi pojačane aktivnosti u cilju suzbijanja zlouporabe droga pa će se tako u noći sa subote na nedjelju na području cijele Istre provesti akcija pojačanog nadzora i testiranja vozača na prisutnost droga u organizmu.

(iPress)