Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u utorak je u Svetvinčentu, u blizini Pule, otvarajući obnovljeni srednjovjekovni kaštel Morosini-Grimani, u koji je uloženo 10,5 milijuna kuna, da je "pravo malo čudo i spomenik kulture" koji je financiran europskim novcem iz projekta KulTERRA.

Kako je rečeno na svečanom otvorenju, u tu je veliku utvrdu izgrađenu početkom 13. stoljeća uloženo oko 10,5 milijuna kuna, čime je ona potpuno obnovljena.

"Kaštel je često puta bio uništavan i spaljivan pa je shodno tome bio obnavljan i mijenjao mu se izgled. To je samo zadnja u nizu investicija u ovaj objekt. Prije toga je kroz niz godina uloženo barem još pet milijuna, i to uvijek kroz razne europske fondove i poticaje", rekao je načelnik općine Svetvinčenta Dalibor Macan.

Predsjednik Milanović pohvalio se da je u kaštelu jedanput bio, prije 11 godina.

"Koji kuriozitet. Sjećam se dojmova iz kaštela, za kojega nisam znao da postoji ovdje na mletačko-austrijskoj granici, što malo ljudi u Hrvatskoj zna. Bio sam fasciniran ovom tvrđavom. Nisam znao da se ovdje nalazi takav biser - robustan i surov kao klisurina, ali opet elegantan, poseban kao valcer, i to Šostakovičev, a ne bečki", rekao je Milanović.

Kako je dodao, to tada nije izgledalo tako ruševno. "Razlika koja se sada vidi nije tolika, što govori koliko je rada i truda, znanja, znanosti i strpljenja uloženo da se napravi malo čudo", istaknuo je Milanović.

Načelnik Macan izrazio je zadovoljstvo obavljenim poslom koji je usporedio s nemirnom plovidbom koja je završila sretnim pristajanjem u luci.

"Kaštel nakon ovog ulaganja više neće biti spomenik kraj kojega se prolazi kada se dolazi u Svetvinčenat. Bit će to spomenik u koji se dolazi. Neće više biti tih i miran, nego će biti pun života i pratit će ovu općinu i ljude u budućnosti, ali ostat će uvijek velik", zaključio je Macan.
Obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin rekao je pak da se javnosti predstavlja remek-djelo srednjovjekovnog istarskog graditeljstva.

"Obnovljeni kaštel Morosini-Grimani računa na one posjetitelje, možda ne toliko brojne, ali posebno zahtjevne koji u epidemijsko doba izbjegavaju masovna okupljanja i koji sačinjavaju prirodnu jezgru kulturno održivog turizma i zbog čijeg se postojanja male općine poput Svetvinčenta implementacijom ovakvih projekata pokušavaju pozicionirati kao kulturno prepoznatljive turističke destinacije tijekom cijele godine i na taj način omogućuju gospodarski razvoj cjelokupne lokalne zajednice", rekao je Radin i dodao kako je važna i edukativna funkcija kaštela jer prezentira stare običaje i zanate.

Istra prednjači u novim vizijama i tendencijama i u pogledu kulturnih ruta, čemu svjedoči i novoobnovljena utvrda, rekao je pomoćnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek Davor Trupković, ističući da se radilo o zahtjevnom projektu kojim su obnovljene čak dvije trećine kaštela.

(Hina)