Godinu 2020. očigledno će, i u svijetu i u Hrvatskoj, obilježiti pandemija Covida-19 i posljedice na svjetsko gospodarstvo i život u cjelini. O posljedicama, očekivanjima ali i zrnu optimizma već u ovoj turističkoj sezoni razgovarali smo smo s direktorom Turističke zajednice Poreč Nenadom Velenikom. 

Jedan od najvećih udara dogodio se na industriju putovanja i turizam u cjelini. Ipak, u Istri bilježimo sramežljivi optimizam. Jedna  od najposjećenijih destinacija je svakako i Poreč. Možete li predstaviti konkretne brojke o dosadašnjim turističkim rezultatima?

- Na području Turističke zajednice Poreč je od 01.01. – 29.07. ostvareno 620.000 noćenja što je 33% od rekordne 2019. godine.

Glavna emitivna tržišta su tradicionalna, najviše gostiju nam stiže iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke i Italije. 

Trenutno u destinaciji boravi nešto manje od 20.000 gostiju što je više od 60% lanjskog dnevnog turističkog prometa. Raduje nas činjenica što smo 01.06. započeli sa skromnih 500 gostiju dnevno da bi u ovom trenutku imali gotovo 20.000 gostiju dnevno te, ako ne bude nekih značajnijih promjena, naša je kalkulacija da bismo turističku sezonu mogli završiti sa 40% lanjskog prometa što je jedan solidan rezultat s obzirom na situaciju.

Nadalje, moram napomenuti da je ovo specifična turistička sezona koja „favorizira“ vrstu smještaja koji može osigurati socijalnu distancu, pa je u ovom trenutku najpopunjeniji privatni smještaj i kampovi pa tek onda hoteli.

Svjedoci smo da Poreč ne miruje. U gradu je živo, uredila se i Riva, održavaju se i koncerti jazza i klasične glazbe, izložbe, kino predstave na otvorenom….što planirate od događanja za kolovoz?

Često napominjem da u ovoj zahtjevnoj turističkoj sezoni moramo voditi računa da zaštitimo sebe i naše drage goste te da učinimo sve što je u našoj mogućnosti kako bi gosti nesmetano uživali u ponudi destinacije. Zbog toga provodimo programe koji u potpunosti mogu osigurati socijalnu distancu, a toliko su kvalitetni da su do sada svi termini bili maksimalno dozvoljeno popunjeni. To su koncerti klasične glazbe u vrhunskom prostoru Eufrazijeve bazilike, Jazz u lapidariumu Zavičajnog muzeja, izložbe u galeriji Zuccato , maloj galeriji te foajeu kazališta, kao i kino predstave na otvorenom. Isti programi se nastavljaju i kroz cijeli kolovoz uz dodatak reduciranog plivačkog maratona Porečki delfin koji će se održati 22.08. Ovisno o prihodima TZ-a, turističko Vijeće će razmatrati odluku o potporama za manifestacije koje bi se trebale održati u rujnu, a koje će generirati turistički promet u destinaciji.

Je li ovo godina povratka turizma kakav je nekada bio – usporeniji, s manjim brojkama ali više uživanja?

Ono što je važno napomenuti je da gost, uz svu tu nesretnu pandemiju, ima puno veću privatnost. Nigdje se ne čeka. Ne čeka se na plaži, na bazenu, u restoranu, ne čeka se ni parkirno mjesto. Dakle vraćamo se na neki način turizmu kakav je nekada bio iako moram napomenuti da je u ono doba bio puno bezbrižniji. Važno je napomenuti da će destinacije koje budu odgovorno reagirale na ovu situaciju zasigurno profitirati u budućnosti. Dakle, prihvatimo ovo kao izazov i pokažimo da smo dobri domaćini i da brinemo da nam gosti s pozitivnim iskustvom napuste destinaciju. (iPress)