Poreč je ovih dana u vrhu hrvatskog turizma po broju pristiglih gostiju. Možete nam otkriti kako protiču udarni dani ovogodišnje, posve neobične turističke sezone i prve brojke dolazaka u kolovozu?

Udarni vikend prolazi bez većih problema. Na području naše TZ-e se dnevno odmara 22.000 gostiju i bližimo se dnevnoj brojci od 70% u odnosu na lani.

Kumulativno (od početka godine) smo na 38% što je za sada solidan turistički rezultat. Prvih 9 dana kolovoza smo na 187.000 noćenja – 68% u odnosu na lani.

Dakle, planiramo do kraja turističke sezone promet između 45 i 50 % u odnosu na 2019. godinu.

Jesu li točne informacije da je HTZ izazvao bijes kod vlasnika obiteljskog smještaja kontradiktrnim uputstvima o (ne)plaćanju paušala i pristojbi? O čemu je točno riječ? Navodno se djelatnicima u istarskim turističkim uredima prijeti a da uopće nisu sudjelovali u odlučivanju o spornim naplatama? Kakve prijetnje primate?

Privatni smještaj je važan kanal prodaje u našoj turističkoj zajednici i upravo mu zbog toga prilazimo s posebnom pažnjom.

Naime, prema odluci MINT-a paušalna turistička pristojba je zbog COVID-a 19 smanjena za 50% svima, te najava naplate pomoćnog kreveta je također za 2020. godinu oproštena.

Umanjenu turističku pristojbu su naši iznajmljivači trebali platiti u 3 obroka: 31.07., 31.08. i 30.09.

HTZ nas mailom od 17.07. moli da obavijestimo privatne iznajmljivače da oni koji nisu imali ostvarenih noćenja do 31.07. neće imati obvezu plaćanja 1. rate.

U istom mailu se spominje da ćemo im za ostale 2 rate blagovremeno javiti.

Međutim, u mailu kojeg smo dobili od HTZ-a od 03.08. se navedeni mail od 17.07.  pobija s napomenom da će se 1. rata kojoj je veći istekao rok (31.07.) morati platiti bez obzira da li su iznajmljivači imali evidentirano noćenje ili ne.

Nadalje, ističu kako je predmetni obračun prvog obroka godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe pokrenut i za obveznike koji su ishodili rješenje o prestanku pružanja usluge smještaja u domaćinstvu u 2020. godini kao i za one koji su smanjivali kapacitet u smještajnim objektima, a s obzirom da od 01.01.2020. više nije na snazi Pravilnik o načinu naplate koji regulira upravo ove odnose. U mailu se spominje da su konzultirali sustav turističkih zajednica što uopće ne stoji jer nas  (TZ-e Istre) nitko nije konzultirao u svezi iznijete problematike.

Nezadovoljni iznajmljivači nas nazivaju uhljebima i lopovima

Kontroverzna odluka donijela je veliko nezadovoljstvo kod naših iznajmljivača koji nas nazivaju uhljebima, lopovima, onima koji ništa ne čine da ih zaštite i naravno onima koji su u službi krupnog kapitala.

Naravno da se mi (lokalne turističke zajednice) s time ne slažemo i u potpunosti smo na strani iznajmljivača i želimo ih pod svaku cijenu zaštititi ali se isto tako moramo držati hijerarhije i poštivati odluke HTZ-a.

Od strane svih nas (lokalnih TZ-ova Istre) upućeno je pismo HTZ-u gdje ih lijepo molimo da preispitaju dotičnu odluku jer nas dovode u situaciju da dnevno imamo 50-ak gnjevnih iznajmljivača koji nam prijete do te granice da ćemo morati osigurati zaštitarsku službu da se zaštitimo.

Da budem potpuno jasan: želimo da se iznajmljivače oslobodi od 1. rate plaćanja paušala ukoliko nisu imali evidentirana noćenja do 31.07.

Nadalje želimo da se one koji su odjavili kapacitete do 30.06.2020.  oslobodi obveze plaćanja paušalne turističke pristojbe za 2020. godinu, kao i da se za one koji su promijenili kapacitete do 30.06. zadužuje prema novom stanju.

(iPress)