Grad Poreč objavio je danas, 14. kolovoza 2020. prijedlog Liste prvenstva za subvencioniranje kupnje stanova na svom području, koja je objavljenja na oglasnoj ploči i službenim web stranicama Grada.

Riječ je o mjeri kojom Grad Poreč želi pomoći svojim žiteljima u rješavanju stambenog pitanja.

- Kao grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj, konstantnim brojem porasta stanovnika i porečkog gospodarstva koji zapošljava veliki broj ljudi i obiteljima osigurava egzistenciju, želimo im pružiti mogućnost da ostanu živjeti i raditi u svom gradu. Među prvim smo gradovima u Hrvatskoj koji smo se odlučili na ovakav način subvencioniranja, prilikom same kupnje. Potreba je puno i na ovaj smo način najbrže i najefikasnije željeli pomoći građanima u stjecanju stana, kaže gradonačelnik Loris Peršurić. 

Pravo na prijavu za subvencioniranje imali su građani s prebivalištem na području Grada Poreča-Parenzo, a lista prvenstva utvrđena je na temelju više mjerila - od uvjeta stanovanja, stambenog statusa, vremena prebivanja na području grada, broja članova domaćinstva, životne dobi, broja djece, invaliditeta, statusa branitelja i drugih. Valja istaknuti i da ovaj gradski natječaj ne isključuje prijavu na državne subvencije.

Podnositelji su mogli podnijeti zahtjev za subvencioniranje kupnje samo jednog stana, a površina stana čija kupnja se subvencionira ovisi o broju članova zajedničkog kućanstva. 

Nakon izrade prijedlog Liste prvenstva za subvencioniranje kupnje stanova, rok za žalbu je osam dana od dana objave, a potom se nakon istog donosi konačna lista. Objavljena lista u skladu je s GDPR uredbom, a dodatne informacije mogu se dobiti u gradskom Upravnom odjelu za upravljanje gradskom imovinom.

Grad je za ovu svrhu u proračunu osigurano dva milijuna kuna.

- Ulažemo u škole, vrtiće, zdravstvo, sve kako bi zadržali i povećali razinu kvalitete i standard života u našem gradu. Mislim da je najvažnije od svega biti partner i pomagati svim generacijama - od naših najmlađih do najstarijih sugrađana i na tome ćemo nastaviti raditi, zaključuje gradonačelnik Peršurić.

(iPress)