Dobre vijesti za umaške srednjoškolce i njihove roditelje: Grad Umag i ove godine nadstandardno nastavlja sufinancirati prijevoz za sve svoje učenike.

Iako je osnivač srednjih škola Istarska županija, do izgradnje vlastite srednje škole čiji je kamen temeljac položen 27.12.2019. godine, Grad Umag nastavlja pružati podršku svojim srednjoškolcima u vidu sufinanciranja dijela razlike do ukupne cijene prijevoza mjesečne učeničke povlaštene karte. Pravo na sufinanciranje troškova prijevoza imaju redoviti učenici srednjih škola koji imaju prebivalište na području Umaga, ako za putovanje od mjesta stanovanja do mjesta školovanja koriste sredstva javnog linijskog prijevoza, odnosno učenici koji su smješteni u učeničkim domovima ili školovanje nastavljaju u drugim gradovima koji nisu povezani redovnom učeničkom autobusnom linijom (Pula, Rijeka, Zagreb, Trst, Piran i slično).

Učenici koji ne koriste redovni učenički prijevoz, već su smješteni u drugim gradovima, pravo na sufinanciranje ostvaruju podnošenjem zahtjeva Uredu Grada sa svim popratnim dokumentima, a zahtjev mogu preuzeti na službenoj web stranici www.umag.hr.

Grad Umag je tako ove godine izdvojio nešto više od 350.000,00 kuna za sufinanciranje prijevoza, a obuhvaćena je cjelokupna populacija srednjoškolaca, kojih je trenutno oko 400-tinjak.

Sufinanciranje troškova prijevoza nije jedino izdvajanje za srednjoškolce. Tako studenti slabijeg imovinskog stanja dobivaju mjesečnu novčanu potporu, a dodjeljuju se i stipendije do 30.000,00 kuna na godišnjoj razini.

Nadalje, duboko vjerujemo kako će naša srednja škola, čiji su temelji već vidljivi, ubrzo biti izrađena te kako će umaški učenici vrlo brzo moći pohađati srednju školu u vlastitim gradu, a na zadovoljstvo i  ponos cijele zajednice.

(iPress)