Društvu osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, koje ima 341 člana, pokrenulo je akciju za hitnu kupnju vozila za prijevoz osoba koje se kreću invalidskim kolicima.

Voditelj projekta prikupljanja donacija je ujedno i predsjednik Društva Mladen Pucarić koji je redakciji iPress-a uputio molbu za predstavljanje akcije javnosti i tvrtkama koje mogu pomoći u kupnji ovog uistinu neophodnog vozila.

Njihov dopis objavljujemo u cijelosti jer, kako navode, novac već godinama prikupljaju za novo vozilo, jer je staro već dotrajalo, ali im nedostaje još oko 50 posto iznosa. Cijena takvog vozila sa potrebnim preinakama iznosi oko 350 tisuća kuna.

- Naše Društvo nevladina je i nestranačka organizacija koja djeluje od 1982. godine. Aktivnosti provodimo na području južne Istre za 341 člana. Već trideset i osam godina naše Društvo svojim radom nastoji poboljšati kvalitetu života osoba s invaliditetom pridajući pritom posebnu pozornost osobama u svakodnevnom
životu ovisnim o pomoći druge osobe pri samozbrinjavanju, osobama koje se kreću invalidskim kolicima i ostalim osobama bitno smanjene pokretljivosti s ciljem izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom u
odnosu na opću populaciju.

Mobilnost je jedan od najznačajnijih preduvjeta za stvaranje okruženja jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom smanjene pokretljivosti.
Uz fizičku pristupačnost građevina javne i poslovne namjene, javnih prometnih i pješačkih površina, važan segment u osiguranju mobilnosti je i pristupačnost prijevoznih sredstava.

Razumijevanjem potreba svojih članova i želju da budu mobilni i sudjeluju u svim sferama društvenog života, a imajući u vidu činjenica kako su prometna sredstva koja prometuju u javnom gradskom, mjesnom i međumjesnom prometu (autobus, vlak, zrakoplov, brod) nepristupačna, doveli su do realizacije projekta
nabave specijalnog vozila za prijevoz osoba s invaliditetom koje se kreću invalidskim kolicima i ostalih osoba smanjene pokretljivosti 2002. godine. Vozilo je kupljeno kroz sedmogodišnji leasing. Vrijednost vozila sa svim preinakama bila je gotovo 340.000,00 kn.

Tijekom proteklih gotovo 18 godina pružamo usluge prijevoza u različite svrhe s ciljem da osobama s invaliditetom omogućimo dostupnost usluga i aktivnosti u zajednici na razini na kojoj su iste dostupne općoj populaciji.

Prijevoz djece s poteškoćama u razvoju u školu i iz škole, prijevoz studenata koji se kreću invalidskim kolicima na fakultet, prijevoz članova bitno smanjene pokretljivosti u zdravstvene svrhe, na izlete i druženja, u kino, kazalište, na različite sportske, kulturne i zabavne manifestacije te u šoping po Hrvatskoj i
izvan granica.

Proteklih nekoliko mjeseci takva, individualizirana usluga, pokazala se kao doista potrebna. Naime, korisnici usluge prijevoza uglavnom su osobe koje se kreću invalidskim kolicima, osobe treće životne dobi sa stečenim invaliditetom i to uglavnom kao posljedica kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa i nesretnih
slučajeva te su kao takvi jedna od najrizičnijih skupina u slučaju zaraze korona virusom.

Zahvaljujući prilagođenom vozili u mogućnosti smo pružiti im uslugu u skladu sa svim protuepidemijskim mjerama te rizik zaraze koju bi eventualno donijela vožnja javnim prijevozom svesti na minimum.

Kao i sve, tako i vozilo te rampa i ručne komande imaju svoj rok trajanja. Uslijed konstantnog korištenja, ukrcaja i iskrcaja , uz svo brižno održavanje, tijekom 18 godina vozilo je dotrajalo.

Nažalost, natječaji EU fondova, tijela državne vlasti, jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i natječaji poslovnih subjekata nisu koncipirani na način da je na iste moguće prijaviti opremu tako velike vrijednosti. Uglavnom je vrijednost opreme unutar pojedinih projekata ograničena na 20 do 30 posto
vrijednosti cjelokupnog projekta.

Iz tog razloga još 2014. godine Društvo je započelo akciju prikupljanja
sredstava za nabavu novog vozila čija je vrijednost oko 350.000,00 kn. Samo preinake na vozilu, ugradnja hidraulične rampe za ulazak osoba koje se kreću invalidskim kolicima, ručnih komandi koje će i osobama s oštećenjem organa za kretanje omogućiti da istim mogu upravljati te mobilnih (lakomontirajućih) stolica u putničkom prostoru, koštat će više od 100.000,00 kn

Iznos koji smo do sada prikupili je 168.000,00 kn. Više od trećine navedenog iznosa donirali su članovi Društva. Ministarstvo za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku odobrilo je 50.000,00 kn kao jednokratnu podršku uz uvjet realizacije projekta tijekom narednih 6 mjeseci, tvrtaka Biomarin donirala je
15.000, Infobip 5.000, obitelj našeg pokojnog člana donirala je 5.000,00 kn, a tu je i niz manjih donacija pravnih i fizičkih osoba.

Kao dobitnik Nagrade Grada Pule za životno djelo Mladen Pucarić, jedan od osnivača Društva, spreman je iznos novčane nagrade od 47.000,00 kn uplatiti za nabavu vozila. S tim iznosom prešli smo pola puta do toliko neophodnog nam vozila i zato Vas ovim putem pozivamo na suradnju.

Obratili smo se sa zamolbama velikom broju tvrtki na lokalnoj razini, ali i šire no, činjenica je kako nismo naišli na veliki odaziv, izvijestili su iz Društva. 

Društvo ili voditelja projekta Mladena Pucarića  može se kontaktirati na broj +385 52 505 576 ili mob.091 650 55 76 te na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

IBAN:HR8123400091118004766 i OIB 97219815230 Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, a sve vaše, makar i skromne uplate pomoći se da osobe s invaliditetom u našim gradovima i mjestima žive lakše i sretnije. (iPress)