Svečanom sjednicom Županijske skupštine u Pazinu je u petak obilježen Dan Istarske županije koji se slavi u znak sjećanja na povijesnu odluku iz 1943. godine kojom je Istra sjedinjena s maticom zemljom - Hrvatskom.

Ustvrdivši kako su to bili presudni dani za suvremenu hrvatsku povijest, predsjednik Skupštine Valter Drandić istaknuo je kako su upravo ti događaji ponos svih žitelja Istre, dok je "svjetionik Istre antifašizam kao trajno civilizacijsko ljudsko opredjeljenje Istre".

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je nazočio svečanoj sjednici, kazao je kako je Istra do sada vrlo uspješno i razumno "odradila" borbu protiv covida-19 i bila dobar primjer ostalim županijama.

Milanović: RH se na razinu 2019. vraća najmanje za dvije godine

"Teško je znati što nas očekuje. To nije redovno, već izvanredno stanje, ali nije ratno stanje. Hrvatska će se početi oporavljati i rasti će, ali će nam trebati najmanje dvije godine da se vratimo na razinu 2019. godine", poručio je Milanović.

Ocijenio je kako je gospodarski pad u drugom kvartalu ove godine bio velik, oko 15 posto, da će pad u trećem kvartalu također biti velik, ali da se s tim naprosto moramo suočiti i pomiriti.

Govoreći o značaju odluka prije 77 godina o sjedinjenju Istre s Hrvatskom, predsjednik je ustvrdio kako su one bile "jedan krik želja i očekivanja generacija ljudi u Istri".

"Mi vrlo često i redovito prešućujemo činjenicu da je ovdje u Istri živjelo na desetke tisuća Talijana koji te promjene nisu vidjeli kao nešto što je dobro za njih i napustili su zemlju. To su činjenice koje treba ponavljati jer je to istina, to su posljedice tog krvavog i teškog rata u kojem su se pobjede događale pod crvenom zvijezdom petokrakom oko koje ima danas s pravom puno dilema", rekao je.

Butković: Velika ulaganja za još veći gospodarski razvoj Istre

Izaslanik predsjednika Vlade, ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković naveo je nekoliko velikih ulaganja u Istri koja će doprinijeti još većem gospodarskom razvoju županije.

U prilog tomu Butković je spomenuo kako je Europska komisija odobrila izmjenu ugovora o koncesiji s Bina Istrom, koji uključuje izgradnju druge cijevi tunela Učka u novi kilometar autoceste prema Matuljima.

"Cilj brojnih ulaganja usmjeren je na podizanje razine gospodarskih aktivnosti u Istri, kao i bolja prometna povezanost ove županije s ostatkom Hrvatske", poručio je, ali i izrazio negodovanje što "pojedine političke grupacije u Istri koriste krivo interpretiranje određenih poteza".

"To je postalo vidljivo kroz nedavnu javnu temu navodnog ukidanja željezničkih linija na području Istre. O tome nema govora, tražit ćemo da svi korisnici željeznica budu maksimalno zadovoljni, a planiramo i nove projekte modernizacije istarskih željeznica", zaključio je Butković.

Obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin na sjednici je uručio zahvalnicu Stožeru civilne zaštite Istarske županije, koji je "u izvanrednim okolnostima uzrokovanim epidemijom covida-19 pokazao smjer, trasirao put te dokazao u praksi kako bi trebala funkcionirati decentralizirana država koja bi s povjerenjem prenosila nadležnosti na nižoj samoupravnoj razini".

Prije sjednice Županijske skupštine položeni su vijenci na središnji spomenik u Parku narodnog ustanka.

(Hina)