Potpisivanjem ugovora za izgradnju dječjeg vrtića u Žbandaju, koji su danas potpisali porečki gradonačelnik Loris Peršurić i predstavnik izvođača, Darvin Žufić predsjednik uprave tvrtke Vladimir Gortan d.d. iz Pazina, i službeno je učinjen prvi korak ka gradnji novog vrtića u ovom porečkom prigradskom naselju. Na potpisivanju su bili i ravnateljica Dječjeg vrtića i jaslica Radost Divna Radola, predsjednik Mjesnog odbora Žbandaj Sandi Jugovac te voditelj gradilišta Goran Milohanić.

- Otkad sam preuzeo mandat gradonačelnika prije skoro četiri godine govorim da su nam naši najmlađi prioritet. Danas smo jedan od samo nekoliko gradova u cijeloj zemlji koji imaju pozitivne demografske trendove. Na primjer, u samo jednu godinu broj upisane djece u vrtićima veći ja za njih 50. U osnovnim smo školama ima više od 1300 školaraca, a prije samo par godina bilo ih je 1100.
Podsjetio je kako je ovo izgradnja već trećeg vrtića i jaslica u protekle tri godine – nakon što su otvorene nove osnovne škole u Žbandaju i na Finidi, nekadašnja školska zgrada u Velom Maju prenamijenjena je u nove jaslice, dok su EU sredstvima u zgradi nekadašnjeg društvenog doma u Dračevcu uređene jaslice i vrtić. Još ranijih godina izgrađeni su područni dječji vrtići u Varvarima i Baderni, te se ovim budućim u Žbandaju još jednom nastavlja dobra praksa da se predškolske ustanove otvaraju u manjim mjestima blizu domova mladih obitelji, što je vrlo dobro prihvaćeno, kako od strane korisnika, tako i od pedagoga, zaključio je gradonačelnik.

Ponuda pazinskog poduzeća bila je najpovoljnija od pet izvođača koji su se javili na javni natječaj, a iznosi : 5,1 milijuna kuna + PDV. Za stručni nadzor zadužena je tvrtka SINGRAD d.o.o. iz Poreča za cijenu od 58.000 kuna + PDV.

Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju i prenamjenu bivše poslovne zgrade u građevinu javne i društvene namjene – dječji vrtić, igrališta te uređenje pristupne prometnice. Objekt će imati ukupnu neto korisna površinu od 571,80 m2. Osim navedenih tehničkih podataka valja istaknuti i da će vrtić imati dizalicu topline za grijanje (podno) i hlađenje (ventilokonvektori), te potpuno opremljenu kuhinju za pripremu jela, dok će na katu biti uredi za osoblje. Okoliš će imati dvorište za djecu površine 650m2 i parkiralište s 12 parkirnih mjesta. Nakon potpisivanja slijedi uvođenje u posao idućeg tjedna, a rok za izvođenje radova je šest mjeseci od uvođenja izvođača u posao. Planirano je da djeca u novi objekt krenu iduće godine.

Predškolska ustanova gradit će se pokraj Poduzetničkog inkubatora Poreč u Žbandaju, na mjestu zgrade nekadašnje tvornice „Žbandajka“. Važnost pretvaranja derutnih zgrada u zgrade za društvenu namjenu naglasio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Poreča Adriano Jakus.

– Nakon izgradnje Poduzetničkog inkubatora u nekadašnjem društvenom domu, preostala je još samo ta stara tvornica za urediti. Sada s novom školom, vrtićem i jaslicama i poduzetničkim inkubatorom Žbandaj će moći zadovoljiti sve svoje potrebe, naročito mladih obitelji koje ćemo na taj način zadržati u našem mjestu, rekao je Jakus.

Vrtić će biti područni odjel Dječjeg vrtića „Radost“ iz Poreča, a njegova ravnateljica Divna Radola rekla je kako je vidljivo da puno zahtjeva roditelja dolazi baš s područja Mjesnog odbora Žbandaj. – Novim vrtićem dobit ćemo po dvije vrtićke i dvije jaslićke skupine, za ukupno 64 djece od rane do predškolske dobi. Kako se sve porečke predškolske ustanove strogo pridržavaju pedagoških standarada, zaposlit će se i 8 odgajateljica, dvije spremačice i kuharica. S novim vrtićem, naša će ustanova imati 30 odgojnih skupina i čak 490 mališana, rekla je Radola.

Predstavnici izvođača rekli su kako vjeruju, unatoč kišnom razdoblju pred nama, da će ispoštovati zadane rokove i dovršiti posao u narednih šest mjeseci.

(iPress9