Ukupno 16 obitelji s područja Grada Poreča-Parenzo danas je dobilo odluku o subvencioniranju kupnje stana, gradskoj novčanoj pomoći kojim im se pomaže i pruža mogućnost da nastave živjeti i raditi u svom gradu. Odluke je potpisao gradonačelnik Loris Peršurić i odmah su uručene korisnicima subvencija, na prigodnom primanju u foajeu Pučkog otvorenog učilišta.

-Kao grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj, konstantnim brojem porasta stanovnika i porečkog gospodarstva koji zapošljava veliki broj ljudi i obiteljima osigurava sigurnu egzistenciju, želimo im pružiti mogućnost da ostanu živjeti i raditi u svom gradu. Među prvim smo gradovima u Hrvatskoj koji smo se odlučili na ovakav način subvencioniranja, prilikom same kupnje. Potreba je puno i na ovaj smo način najbrže i najefikasnije željeli pomoći građanima u stjecanju stana, rekao je gradonačelnik okupljenima na potpisivanju. Kako je podsjetio, ovo je treći program subvencioniranja koji provode. Pritom je napomenuo kako pokušaj programa gradnje POS stanova APN-a, od prije par godina nije bio poticajan za korisnike, ali i za sam gradski proračun koji također puni od samih građana. Zato je grad krenuo u svoj model subvencioniranja.

Kako je istaknuo pročelnik gradskog upravnog odjela za upravljanje gradskom imovinom, Đulijano Petrović, ova vrsta pomoći ne isključuje prijavu na državne subvencije, te kandidati, ukoliko imaju uvjete mogu ostvariti i dodatne pomoći. Podnositelji su mogli podnijeti zahtjev za subvencioniranje kupnje samo jednog stana, a površina stana čija se kupnja subvencionira ovisi o broju članova zajedničkog kućanstva. Javni je poziv bio objavljen u veljači, rok za prijavu bio je produžen zbog izbijanja epidemije, a sredinom ljeta su objavljenje prvo privremene liste s mogućnošću žalbe, te potom konačne liste reda prvenstva.

U ovogodišnjem proračunu Grada Poreča-Parenzo za ovo subvencioniranje osigurano je dva milijuna kuna, a kako najavljuje gradonačelnik, sredstva za tu srhu planirat će se i u proračunu za iduću godinu.

- Ulažemo u škole, vrtiće, zdravstvo, sve kako bi zadržali i povećali razinu kvalitete i standard života u našem gradu. Mislim da je najvažnije od svega biti partner i pomagati svim generacijama - od naših najmlađih do najstarijih sugrađana i na tome ćemo nastaviti raditi. Nakon zaposlenja, rješavanje stambenog pitanja jedno je od ključnih pitanja pogotovo za mlade obitelji i želimo im biti podrška i pomoć na tome putu, što je jedna od stavki našeg programa  zaključuje gradonačelnik Peršurić.

(iPress)