Vanja Dukić (37) svaki dan stavi neku od svojih perika, našminka se i osmijehne. Trenira sat i pol na dan. Rak dojke je, kaže, otkrila slučajno prije devet godina, dok je bila na poslu. Imala je tad nepunih 28 godina...

Unatoč tome što ima metastaze na plućima i čak 25 njih na jetri, Sarajka s pulskom adresom Vanja Dukić (37) ne odustaje od svojih snova i Državnog prvenstva u bikini fitnessu koje bi trebalo biti u travnju iduće godine.

Hrabro je u subotu stala pred prepunu dvoranu u Poreču i skinula periku te pokazala da se bori s karcinomom. Bilo je to na Poreč Sport Festu.

- Popela sam se na pozornicu i u jednom trenutku skinula plavu periku. Najprije je nastao tajac kad su vidjeli da sam ćelava. Onda je uslijedio takav pljesak da sam se skoro rasplakala. Svima su suze išle, a ja sam htjela time pokazati da unatoč svemu i dalje treba boriti se i živjeti punim plućima, dan po dan. Ne odustajem od svojih snova i ne želim razmišljati o tome da imam rak nego živim život sasvim normalno - kazala je ova hrabra žena za 24sata.

Operacija koja je uslijedila u Zagrebu pokazala je kako je riječ o visokohormonskom karcinomu.

Operacijom su mi odstranili cijelu desnu dojku te deset limfnih čvorova od kojih su dva bila pozitivna. Krenula sam na 6 kemoterapija i 23 zračenja.Bilo je užasno teško. Doslovce sam 24 sata šest dana u tjednu povraćala. Pretvorila sam se u vrlo mršavu ženu od 46 kilograma, jer nisam mogla jesti. Međutim, preživjela sam sve i krenula na hormonsku terapiju - otvoreno govori Vanja.

Sve je bilo u redu na redovitim kontrolama koje je najprije imala svaka dva a potom svaka četiri te na kraju svakih šest mjeseci. Nekoliko godina je sve bilo u redu.

Na jednoj redovnoj kontroli sam napravila tumorske markere koji su bili jako visoki... 

Moj izlazak u Poreču pred masu ljudi je na neki način ostvarenje dugogodišnjeg sna, iako se spremam za državno prvenstvo naredne godine. Ja to mogu - rekla je hrabra lavica. Išla je na rekonstrukciju dojke, a unatoč bolesti nastoji svaki dan uživati i izgledati dobro - sebi. Stavi jednu od svojih brojnih perika, našminka se i nasmiješi svakom novom danu. Velika podrška su joj suprug i 16-godišnja kćer koji je bodre na svakom koraku, opširnije donose 24sata