Na svečanosti dodjele nagrada Najboljim gradovima Hrvatske održanoj danas u Zagrebu, u hotelu Hilton Garden, proglašeni su najbolji mali, srednji i veliki gradovi u kategorijama gospodarstvo, demografija i obrazovanje, te kvaliteta života.

Poreč je i ove godine bio jedan od rijetkih finalista u svim kategorijama, te je branio titulu grada s najboljim kvalitetom života koju je na istom natjecanju osvojio prošle i pretprošle godine.

Izbor za najbolje gradove u Hrvatskoj, natjecanje je koje već tri godine zajednički provode Jutarnji list, agencija Ipsos, te specijalizirani portal gradonačelnik.hr.

O obimu istraživanja i vrednovanja podataka o gradovima u ovom istraživanju, svjedoči podatak da je u, najprestižnijoj, kategoriji najboljih gradova po kvaliteti života u pripadajući izračun uključeno čak 26 kriterija. Oni su, među ostalim, prosječni dohodak po stanovniku, udio izdvajanja za zaštitu okoliša u proračunu, udio izdvajanja za subvencioniranje cijene prijevoza u proračunu i indeks starenje stanovništva. – Za svaki od pokazatelja izračunat je indeks prema metodologiji koja je detaljno objašnjena u Uredbi o indeksu razvijenosti Vlade RH – ističu autori istraživanja s portala gradonačelnik.hr.

Iako se ovogodišnji izbor najboljih gradova u ekonomskoj kategoriji događao u uvjetima narušenih gospodarskih prilika zbog utjecaja koronavirusa i višemjesečnog ‘lockdowna’, kao i posljedica potresa u Zagrebu i okolici, ovaj se izbor temeljio, kako navodi portal, na podacima poslovanja i ukupnih ekonomskih pokazatelja gradova od 2017. do 2019. Ocjenjivački žiri u izračun za najbolji grad prema ekonomskim kriterijima uvrstio je, među ostalim, prosječne izvorne prihode po stanovniku, prosječan broj nezaposlenih per capita, indeks nezaduženosti grada, broj obrtnika na 1000 stanovnika i udio izdvajanja za bruto plaće po zaposlenom u gradskom proračunu. Izdvajanje gradova za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku, prosječna izdvajanja za stipendije i školarine po stanovniku, broj djece po odgajatelju u vrtiću i porodiljne naknade po novorođenom, neki su do kriterija koji ulaze u ocjenu gradova za izbor najboljih u kategoriji obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika.

Ideja je, ističu organizatori, analizom, ocjenjivanjem, nominacijama i konačnim proglašenjem najboljih gradova izložiti najširoj javnosti najbolja rješenja naših gradova u osiguravanju kvalitete života dostojne suvremenih europskih i svjetskih standarda, poticanju razvoja gospodarstva, poboljšanju uvjeta obrazovanja i demografskog razvoja te povlačenju novca iz EU fondova. Izborom najboljih gradova želi se također potaknuti međusobno natjecanje gradskih uprava u primjeni najboljih komunalnih i razvojnih rješenja, a građanima pružiti cjelovit pregled što im se sve može pružiti za novac koji uplaćuju u lokalni i državni proračun, navodi portal gradonacelnik.hr.

-Velika je čast i priznanje biti u samom finalu svih kategorija na ovakvom natjecanju, dvije godine za redom osvojili smo titulu najboljeg grada za kvalitetu života. Raduje me da se nalazimo među finalistima, ovo nam je dodatni izazov za naš daljnji rad, a do ovako visoke pozicije ne bi bilo moguće dostići bez pomoći svih mojih suradnika i sugrađana. Svakako želim čestitati na osvojenim titulama našim susjedima Rovinju i Labinu, kao i svim istarskim gradovima koji su ušli u top 5 u raznim katerogijama i tako potvrdili da je Istra uvijek na vrhu, kazao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Ove godine dodijeljena je i jedna titula najboljem gradu u povlačenju novaca iz EU fondova, a otišla je u Grad Viroviticu, porečkom gradu prijatelju. Ostaju otvorene još nominacije za nagrade za kategoriju Smart-City, koje su ove godine odvojene u zaseban izbor, a za koju je natječaj otvoren do 23. listopada.

(iPress)