Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) potpisani su u Puli. Sveukupna vrijednost bespovratnih sredstava za potrebe razvoja urbanog područja Pule iznosi 55.700.000,00 kn a sredstva će biti dodijeljena Gradu Puli i partnerima Gradu Vodnjanu te općinama Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat.

Tom su prigodom između Grada Vodnjan kao korisnika bespovratnih sredstava, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kao Upravljačkog tijela te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske Unije kao posredničkog tijela razine 2 potpisani Ugovori o dodjelu bespovratnih sredstava za sveukupno tri projekta: projekt 'Industrijska zona - Galižana - Prometnice s komunalnom infrastrukturom', zatim projekt 'Prometnica – Cesta 2 u građevinskom području gospodarske namjene Vodnjan – sjever' i projekt 'MMC Torcio'.

Ugovor je u ime Grada Vodnjana potpisao gradonačelnik Klaudio Vitasović dok je u ime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU ugovor potpisala resorna ministrica Nataša Tramišak odnosno u ime Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU ravnatelj Tomislav Petric.

Potpisivanje Ugovora rezultat je uspješne prijave projekata Grada Vodnjana na natječaje iz programa regionalnih razvojnih projekata, u sklopu ITU mehanizma koji je sufinanciran sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projektom 'Industrija zona – Galižana – Prometnice s komunalnom infrastrukturom' izgraditi će se 4.280,00 m2 prometne površine u poduzetničkog zoni Galižana. Vrijednost projekta je 6.842.290,81 kuna, dok bespovratna sredstva iznose 5.815.947,17 kuna.

Projektom 'Prometnica – Cesta 2 u građevinskom području gospodarske namjene Vodnjan – sjever' planira se izgradnja 5.170 m2 površine prometnice u poduzetničkoj zoni Vodnjan sjever. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 6.637.761,94 kn, dok dodjeljena bespovratna sredstva iznose 5.619.041,76 kuna.

Projektom 'MMC Torcio' planira se rekonstrukcija zapuštene uljare 'Torcio da barba Mercante' smještene u starogradskoj jezgri Grada Vodnjana. Po završetku projekta doći će do obnove 301,21 m2 brownfield lokacije, odnosno revitalizirait će se stara uljara u Multimedijalni centar Torico. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.185.802,50 kn, dok bespovratna sredstva iznose 5.193.419,91 kuna.

Aktivnosti projekta 'MMC Torcio' prethode projektnim aktivnostima 'Revitalizacija građevinskog sklopa Torcio', za čiju je provedbu sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u lipnju 2020. godine. Provedbom oba projekta Grad Vodnjan će zapuštenu uljaru prenamjeniti u Multimedijalni Centar kojim će se i dalje razvijati priča o gradu maslinovog ulja, čineći ga prepoznatljivim kulturno - turističkim odredištem. U sklopu projekta 'Revitalizacija građevinskog sklopa Torcio' dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu 1.956.959,86 kn, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 3.560,002,50 kuna.

Ukupno je u svrhu stavljanja u funkciju lokacije 'MMC Torcio' – rekonstrukcija i opremanje,  dodijeljeno 7.150.109,77 kuna bespovratnih sredstava, dok ukupna vrijednost oba projekta iznosi 9.754.805,00 kuna.

Sveukupno je u sklopu ITU mehanizma Grad Vodnjan uspješno kandidirao 4 projekta ukupne vrijednosti 23.225.857,75 kuna, dok vrijednost dobivenih bespovratnih sredstava sveukupno iznosi  18.594.368,70 kuna.

Kako je Gradonačelnik Vitasović, prilikom potpisivanja Ugovora naglasio, od realizacije navedenih projekata imati će koristi čitava zajednica. S jedne strane vidljivo je značajno ulaganje u poduzetničku infrastrukturu u svrhu razvoja postojećih poslovnih zona, gdje manjak infrastrukture predstavlja prepreku razvoju poduzetništva, dok s druge strane, revitalizacijom stare uljare obnavlja se napuštena nekretnina koja predstavlja vrijedan prostorni i kulturni resurs koji će se prenamjenom urediti za potrebe stanovništva i posjetitelja Vodnjana, s ciljem porasta turističkih izdataka i broja zaposlenih. Provedbom ovih projekata Grad Vodnjan nastavlja svoju uspješnu praksu ulaganja u razvojne projekte kojima će se poboljšati ukupni uvjeti života i rada lokalnog stanovništva, a samim time i mogućnosti razvoja čitave sredine.

(iPress)