Građani Pule koji se protive najavljenoj gradnji Islamskog centra u neposrednom susjedstvu njihovih obiteljskih kuća u Šandaljskoj ulici uputili su Otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i hrvatskoj javnosti. 

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani premijeru Plenkoviću,

Kao čelniku Vlade Republike Hrvatske, kojem je povjereno upravljanje Hrvatskom državom, osjećamo potrebu obratiti Vam se, i ukazati na problematičnost djelovanja uprave grada Pule prema svojim građanima - odnosno nama. Naime, kako sami možda znate, u gradu Puli se uz već postojeći, uskoro planira graditi novi Islamski centar.

Na samom početku željeli bismo se ograditi od bilo kakvih islamofobnih, licemjernih, ksenofobičnih ili inih naziva prema nama. Mi smo jednostavno skupina građana, mještana, stanara i starosjedioca, kojima smeta djelovanje uprave Grada Pule u određenim situacijama, a ovom putem želimo Vam skrenuti pažnju na sporni Islamski centar.

Sustanari smo mogućeg centra u Puli, te smatramo da jednom takvom kompleksu na parcelama ukupne površine 17.000 m2, gdje je GUP-om Grada Pule predviđena isključivo mješovita namjena, nije mjesto u neposrednoj blizini, odnosno u sredini postojećeg naselja između već postojećih zgrada i obiteljskih kuća.

Želimo Vam naglasiti da bi otvoreno pismo koje Vam upućujemo bilo apsolutno isto prema bilo kakvom sličnom kompleksu! Islamski centar nema veze s izgrađenošću i s onime što nama smeta.

Najgore od svega je netransparentnost uprave grada, laganje i obmanjivanje javnosti od strane našeg Gradonačelnika i cijele gradske Uprave.

Građani Pule žele reći dosta i nadamo se da ćete nam moći pomoći.

U privitku Vam prilažemo svu trenutno dostupnu dokumentaciju koja prikazuje netransparentnost i pogodovanje gradske uprave prema drugoj stranci - na uštrb građana našeg tisućljetnog i nadasve europskog grada.

Kao vođi jedne od najjačih stranaka, kao čovjeku koji je tu za svoj narod, kao nepristranom prijatelju, kao Premijeru, upućujemo Vam ovo otvoreno pismo kako biste stali na kraj svemu ovome što se događa u gradu Puli. Znamo da tražimo puno, neki bi i rekli nemoguće, ali mi vjerujemo u Vas i u našu Hrvatsku.

Zamolili bih Vas za početak da odvojite barem toliko vremena da pročitate i prelistate privitak. (Gradnja Islamskog centra u Puli ISTINAČlanak AlJazeera)

Molimo Vas, da dođete, da nas saslušate, da vidite što se događa i da kao pravedni čelnik, kao što to i jeste, pomognete Vašem narodu.

Htjeli bismo još istaknuti da nismo protiv izgradnje novog (odnosno drugog) Islamskog centra u Puli ili okolici, da smo i sami spremni pomoći kolikogod možemo, međutim ne na ovoj lokaciji u gradu Pula koja nam je na silu nametnuta.

Islamska zajednica u Puli u svom vlasništvu ima 9.000 m2 u neposrednoj blizini grada, a i sam Grad Pula sigurno posjeduje parcele koji bi bile primjerenije od ove, te vjerujemo da i sami začetnici ovog projekta žele da se njihov projekt gradi na zdravim temeljima te da ne žele narušavati mir sustanara i lokalne zajednice.

Pula i njeni stanovnici su po pitanju integracija manjina najfleksibilniji, to i sami znate, zato nas uvelike smeta i zabrinjava da se ovakve stvari dešavaju skrivećki i netransparentno. Za kompleks ovoga tipa, na gotovo 2 ha zemlje, bilo je potrebno sazvati javnu raspravu, građani su zaslužili i imaju pravo iznijeti svoje mišljenje, građani su zaslužili da se njihov glas čuje i njihova odluka poštuje - sve nam je to uskraćeno!

Sa sigurnošću možemo reći da mi građani grada Pule ne zaslužujemo skrivanje, laganje i negiranje Gradonačelnika, te nepostojanje i izostanak svih javnih procesa i javne rasprave u koje smo morali biti uključeni!

Nažalost, Gradonačelnik grada Pule obio je saslušati naš glas, glas građana, iako smo mu se u više navrata obraćali.

Molimo Vas da shvatite da ne znati što se dešava u Vašem susjedstvu, u Vašem gradu ponekad i zaboli. Primjer su događanja iz 2015. godine kada je Grad naprosto preko noći izmijenio namjenu zemljišta u naselju Valmade kako bi se tamo gradio Islamski centar. Nakon što su ogorčeni mještani naselja Valmade u kojemu manjka osnovna infrastruktura i usluge tipa dječje igralište i vrtić za djecu, izrazili svoje negodovanje, Grad Pula je vratio namjenu zemljišta na onu prije izmjene.

Natpisa o novom Islamskom centru u našem gradu je puno, o tome što će tu točno biti još uvijek ne znamo: spominjala se džamija i minaret, pa samo džamija (napominjemo da parcela nije vjerske namjene), zatim molitveni dom (ne zaboravimo da je i on također vjerski objekt), a zatim vrtići, škola, prihvat i integracija migranata kroz centar, spominju se zgrade raznih namjena, a javnost ne zna ništa - iako je trebala biti informirana unaprijed!

Molimo Vas još jednom za pomoć, za rješavanje ovog problema u Gradu Pula, tako da se Islamski centar prebaci na jednu drugu, za svih prihvatljiviju lokaciju.

Srdačno vaši!

S poštovanjem, Stanovnici GRADA PULE.

Na znanje:

- Predsjednik Hrvatskoga sabora, g. Gordan Jandroković, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- HDZ, Ured predsjednika, Zagreb, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- Generalno tajništvo HBK, Zagreb, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- Informativna katolička agencija, IKA-Zagreb, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- iPress, Nazavisni Istarski News portal, redakcija, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- Slobodna Dalmacija, redakcija, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- Poslovni dnevnik, redakcija, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- 24 sata, redakcija, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- Nacional, redakcija, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- Deutsche Welle, hrvatski program, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

(iPress)