Ako nas je 2020. godina ičemu naučila, onda je to koliko nam svaki trenutak znači. Stoga, u godini koja je promijenila živote svih nas, a u iščekivanju novih epidemioloških mjera, Grad Umag je krenuo s pripremom (U)magičnih blagdana te s blagdanskim ukrašavanjem grada, ne bi li iz ove prevrtljive 2020. ipak izvukli (u)magični i svjetlucavi ugođaj blagdana koji već polako kucaju na vrata.

Tako, dok se svijet bori s pandemijom, Umag ipak razmišlja kako izvući najbolje iz cijele situacije te, zajedno s Ustanovom FESTUM i Turističkom zajednicom, osmišljava obrise skromnog, ali ipak prisutnog, adventskog programa.

Što se tiče ugođaja, vjerujemo kako će građani biti zadovoljni sa svjetlucavim plaštem kojim će biti obavijene ulice grada i umaškim naselja, budući okićene površine neće biti ništa skromnije u usporedbi s proteklim godinama, no novih velikih troškova i svjetlećih figura neće biti. U brojkama, to bi značilo da se za ovogodišnje ukrašavanje potrošilo nekih dodatnih 30.000,00 kuna, pretežito za zamjenu dotrajale opreme. Tvrtka Aurimex, s kojom je sklopljen godišnji Ugovor za uređenje Grada Umaga za 2020./2021. godinu u iznosu od cca 150.000,00 kuna, s ukrašavanjem je započela početkom studenog, a paljenje prvih ukrasa predviđeno je za srijedu 2. prosinca, pa sve do 5. prosinca, kada bi centar i naselja trebali zasjati u magičnim bojama i blagdanskom raspoloženju koje svakako ove godine ne smije nedostajati.

S obzirom na cijelu godinu i gotovo nadrealnu situaciju, malo blagdanskog blještavila neće biti naodmet, a da bi se dobio pravi efekt, i ove godine će u Danteovoj ulici, kružnim tokovima i pred umaškom župnom crkvom zasjati raskošne jelke, od kojih je jedna donacija umaške obitelji. Osim jelka i blještavih ukrasa, blagdanskom ugođaju svakako će pridonijeti i dodatni sadržaji, poput izložbe jaslica u crkvici Sv. Roka te program na Trgu 1. svibnja, uz pridržavanje svih mjera i propisa.

Pandemija koronavirusa možda će utjecati na proslavu Božića i Nove godine kakve smo nekada poznavali, no to ne znači da ne možemo uživati u trenucima i pronaći neke nove načine proslave. Stvorite posebna sjećanja i dajte prednost onome što vam je najvažnije. Jednom će i ova nadasve čudna 2020. godina biti samo blijedo sjećanje, no želja nam je da u mislima sugrađanki i sugrađana ostane barem sjaj prekrasnih umaških božićnih dekoracija, poručili su iz Grada Umaga.

(iPress)