Iz akcija stranaka, aktivista i sve većeg broja građana sve je očitije kako nam se bliže lokalni izbori. Tako smo neslužbeno saznali i za istraživanje koje je, sudeći po pitanjima, naručila istarska vladajuća stanka opipavajući puls Puljana.

Traži se ocjena stanja u Puli nakon proteka od 3,5 godine od posljednjih izbora, ocjena za aktualnog gradonačelnika Borisa Miletića, stavovi o korona krizi, suradnji s Vladom, fasadama, otpadom, starogradskom jezgrom, Giardinima - dakle, svim slabim točkama i projektima koje ovo vodstvo Pule godinama ne rješava.

Podsjetimo i na stavljanje ključa u bravu brojnih tvrtki, trgovina u središtu grada i tragediju koja je zadesila Uljanik i više tisuća njegovih radnika i kooperanata - sve u mandatu B. Miletića.    

Ispitanike se propituje i njihov stav o tvrdnji da Islamska zajednica ima pravo na džamiju te iz kojih se medija informiraju. 

Traži se i njihovo mišljenje o istaknutim osobama iz Pule i Istre (pozitivno, izrazitno pozitivno, negativno, izrazito negativno) a nabrojani su: Anton Kliman, Marin Lerotić, Danijel Ferić, Radovan Cvek, E.P. Belci, Dušica Radojčić, Davor Mišković nez., Filip Zoričić nez., Petar Ćurić, Sanja Radolović, Boris Miletić. Očito je, ulazak Klimana i Ferića u anketu, da se ispituje i županijska razina.

Za Miletića je zanimljivo i pitanje kako vodi Grad te misle li ispitanici da bi bio dobar župan. Nema pitanja u kakvom stanju ostavlja Pulu nakon svog mandata, boljem ili lošijem.

Tu su i klasična pitanja za koga bi glasali kada je posrijedi lista za vijeće, a u utrku za potencijalnog gradonačelnika Pule IDS kombinira Miletića i Elenu Puh Belci uz Sanju Radolović, Petra Ćurića, Davora Miškovića, Gorana Matića, Dušicu Radojčić i Radovana Cveka.

U IDS-u očito procjenjuju da najviše šanse među oporbenjacima u utrci za gradonačelnika ima SDP-ova Sanja Radolović jer ih zanima mišljenje građana da li bi u drugom krugu s njom više šanse imala E.P. Belci ili mlada nada IDS-a Marin Lerotić. 

Tako je, po svemu sudeći, izvjestan odlazak Borisa Miletića iz Pule i njegova kandidatura za mjesto istarskog župana. Jasno je da IDS nema pravog kandidata za Pulu jer je Robert Cvek, koji je u kuloarima slovio kao novi pulski gradonačelnik, ispao iz kombinacija.

Tko će u ovim anketama dobiti više glasova i hoće li to biti presudno za odabir kandidata, nije nam poznato. Kako će i kada oporba u Puli i na razini Županije odgovoriti trebalo bi biti poznato vrlo skoro.    

(iPress)