Grad Poreč dodijelio je ukupno 23 bespovratne potpore porečkim poduzetnicima i obrtima, temeljem Programa poticanja razvoja poduzetništva za 2020. godinu i Javnog poziva poduzetnicima za dodjelu potpora za razvoj poduzetništva.

Potpore su se dodjeljivale kroz sedam mjera:

  1. potpore novoosnovanim tvrtkama/obrtima - potpore poduzetnicima početnicima koji prvi put otvaraju obrt ili trgovačko društvo,
  2. potpore za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata,
  3. potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje,
  4. sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete te uvođenje inovacija u proizvodnju,
  5. subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita,
  6. potpore obrtima za obavljanje poslova dadilja i
  7. subvencioniranje nabave dugotrajne materijalne imovine.

- Gotovo pola dodijeljenih potpora su one za nabavu dugotrajne materijalne imovine, dok je druga mjera po zastupljenosti potpore za novoosnovane tvrtke i obrte. To pokazuje da gradske potpore pomažu ulazak u poduzetništvo i jačanje poduzetništva kroz ulaganje u nabavku opreme za rad. Drago nam je da se koriste i posebne poticajne mjere za žene poduzetnice i poduzetništvo mladih osoba. Ove mjere nastaviti će se i u 2021. godini, ali će se kao i uvijek do sada revidirati i uskladiti s potrebama u gospodarstvu, naročito u situaciji neophodne prilagodbe poduzetnika novim uvjetima poslovanja radi globalne korona krize., napominje pročelnica gradskog Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo Morena Mičetić-Fabić.

Dodajmo kako grad, uz navedenih 77.467,79 kuna potpora, poduzetništvo podržava i Poduzetničkim inkubatorom čiji stanari stanarinu plaćaju 1 kunu godišnje, a trenutno je aktualna i kreditna linija pomoći porečkim poduzetnicima, te je od ukupnih 50 milijuna kuna još raspolaganju gotovo 24,7 milijuna kuna. Kreditna linija će biti otvorena do iskorištenja predviđenog kreditnog potencijala.

(iPress)