Valter Flego, hrvatski europarlementarac i bivši istarski župan ostat će, po svemu sudeći bez imuniteta po zahtjevu Vrhovnog suda Hrvatske, zbog nezakonite isplate plaća. Odbor za pravna pitanja odobrio je skidanje imuniteta o čemu će parlamentarci glasati ovog tjedna, a u skladu s dosadašnjom politikom očekuje se pozitivna odluka EU parlamenta, rekao je na konferenciji za novinare SDP-ov kandidat za istarskog župana Danijel Ferić

Iako je Flego pobjegao u EU parlament kazneni progon će ga ipak dočekati, rekao je Ferić podsjetivši da je imunitet skinut i Ivanu Jakovčiću, također IDS-ovom županu, a sada počasnom predsjedniku IDS-a. - To su ujedno i jedina dva hrvatska europarlamentarca koja su ostala bez imuniteta u EU parlamentu. A IDS sada za župana kandidira i trećeg, Borisa Miletića, također opterećenog aferama i brojnim štetnim odlukama. To sve skupa je i dobro za političku higijenu Istre ali molim birače da dobro razmisle kome će ovaj put dati svoje povjerenje i svoj glas, da ne ponove istu grešku, naglasio je Ferić. 

Na pitanje novinara podrazumijeva li osuda i automatski prekid mandata u europarlamnetu Ferić je rekao kako je mandat neotuđiv ali da se, kada je riječ o demokratskim uzusima, očekuje da zastupnik da ostavku. 

Flego oštetio gradski proračun za nešto više od 539 tisuća kuna 

Podsjetimo, Flegu čeka ponovljeno suđenje zbog toga što je, tvrdi se, u vrijeme dok je bio gradonačelnik Buzeta nezakonito povećao plaće sebi i svojim suradnicima te je tako oštetio gradski proračun za nešto više od 539 tisuća kuna. U Hrvatskoj ga čeka ponovljeno suđenje zbog zloporabe položaja i ovlasti u razdoblju od 2010. do 2013. Suđenje čeka i aktualnog gradonačelnika Buzeta Sinišu Žulića koji je najavio kako se neće ponovo kandidirati za gradonačelnika. Povećanje isplate primali su i predstojnik Ureda gradonačelnika Nenad Šćulac te tri pročelnika upravnih tijela Grada Buzeta. 

Flego je svojevremneo i priznao da je samo njemu isplaćeno 135.000 kuna. 

USKOK je dataljno naveo da je u cilju realizacije uvećanih isplata Flego, nakon što je 11. ožujka 2010. na snagu stupio Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kojim su određeni novi načini izračuna i umanjenje plaća gradonačelniku i drugim zaposlenicima gradske uprave, protivno navedenom Zakonu donio Pravilnik o radu gradske uprave Grada Buzeta na temelju kojega mu je osnovica plaće uvećana za 5 posto na ime stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15 posto na ime troškova pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima.

Nadalje, zamjeniku gradonačelnika plaća je uvećana za 15 posto na ime troškova pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima, a ostalim suradnicima na ime troškova pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima za po 10 posto.

Na opisani način okrivljenik Flego je pribavio nepripadnu imovinsku korist od 66.074,24 kuna, a njegovi suradnici u ukupnom iznosu od 175.568,43 kune te je time isplatom dodataka na plaće u bruto iznosu i uplatom doprinosa na plaće proračun Grada Buzeta oštećen za ukupno 539.543,22 kune, navodi se u optužnici.

Prije nešto više od pola godine predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli zaprimio je zahtjev hrvatskih vlasti za ukidanje imuniteta hrvatskom zastupniku Valteru Flegi zbog kaznenoga postupka koji se protiv njega vodi u Hrvatskoj. 

Bivšem istarskom županu zbog toga se već sudilo na Županijskom sudu u Rijeci, ali ga je taj sud u veljači 2015. godine oslobodio krivnje. No zatim je Vrhovni sud RH u ožujku 2020. poništio oslobađajuću presudu ocijenivši da dokazi tijekom suđenja u Rijeci nisu sagledani pomno i u cijelosti te da su učinjeni još neki propusti. 

IDS-ov europarlamentarc izabran je s liste 'Amsterdamske koalicije' sa samo 21.228 glasova. (iPress)