SDP Pule danas je održao press konferenciju na području MO Monvidal. Press konferenciju održali su Igor Belas, potpredsjednik SDP Pule i gradski vijećnik te Livio Antolović, član SDP-a i vijećnik u MO Monvidal.

SDP Pule nastavlja sa svojim aktivnostima obilaska mjesnih odbora i održavanja press konferencija po zaprimljenim zamolbama i pritužbama stanovnika diljem Pule – rekao je Belas u uvodu.

Danas smo ovdje i gledamo Monvidalsku ulicu. Ulica je sa pripadajućom infrastrukturom napravljena sada već skoro prije pola stoljeća, 1976. godine, te je prilagođena infrastrukturom za tadašnji način življenja i prometa – rekao je Belas.

Svjedoci smo gradnje nebrojenih višestambenih objekata u Studenčevoj, Japodskoj, Gumpčevoj i ostalim ulicama, a ne razmišljanje o problemu prometa dovodi nas do kaosa koji imamo danas. Naime svi znaju za prometne čepove koji se događaju po gradu, a za neke od njih je prolazak prečicom Monvidalska – Stankovićeva – Rakovčeva i eto odmah si u centru – rekao je Igor Belas.
Povećanje prometa te intenzivno parkiranje po nogostupu, pretvara Monvidalsku ulicu u ''dvosmjerni kaos'' – istaknuo je Belas.

Livio Antolović dodao je kako je takvo stanje neodrživo jer se nogostupi ne mogu praktički uopće koristiti te se ugrožava život starijih, invalida i posebno djece koja tuda prolaze.
Radi raznih radova spajanja komunalne infrastrukture novih stambenih objekata Monvidalska ulica treba rekonstrukciju jer sadašnje stanje je izrazito loše. Predlagana je nova regulacija prometa koja bi predvidjela pretvaranje pojedinih ulica u jednosmjerne, stavljanje usporivača prometa u npr. Grožnjanskoj ulici kao i procjena izmjene postojeće horizontalne i vertikalne signalizacije kako bi se sve prilagodilo novim uvjetima, nažalost ništa nije poduzeto – rekao je Livio Antolović.

Parkirališna mjesta problem su u cijelom gradu, pa tako i na Monvidalu. Mi predlažemo da se parcela na raskršću Monvidalske, Nobilove i Humske ulice prenamjeni i uredi u jedno parkiralište. Tamo bi stalo desetak automobila i moglo bi se početi sankcionirati nelegalno parkiranje na zelenim površinama koje je uzelo maha – rekao je Livio Antolović.

Za kraj, Igor Belas osvrnuo se na revitalizaciju fortice na Monvidalu.

Monvidal je dugi niz godina bio kvart pretežno s obiteljskim kućama i relativno manjim brojem stanovnika. Gradnjom višestambenih zgrada i samim povećanjem stanovnika pokazalo se da ti isti stanovnici nemaju mjesto gdje bi zadovoljili potrebe kad su u pitanju održavanja javnih događanja, kako za mlađe tako i za starije, okupljalište mještana uz čitaonicu, vanjsko boćalište, ugostiteljski objekt koji je nekad tu funkcionirao, gradnja vježbališta na otvorenom bi uz izgrađeno igralište za djecu dalo jednu zaokruženu cjelinu i zadovoljilo potrebe stanovnika – rekao je Belas.

Naravno jedan od preduvjeta za to je uklanjanje antene koja je postavljena usred fortice koja je uzgred rečeno kulturno dobro. Antena, uz to što predstavlja estetsko ruglo, predstavlja i moguću opasnost za zdravlje samim mještanima pa se i postavlja pitanje izdavanja dozvole za njeno postavljanje ako ona uopće postoji, zapitao se Igor Belas na kraju press konferencije, navodi se u izvješću SDP-a. (iPress)