Na današnjoj su press konferenciji održanoj u Poreču najavljene još dvije proljetne međunarodne profesionalne biciklističke utrke Istrian Spring Trophiesa: 22. Poreč Trophy/Trofej Poreč, jednodnevna utrka od 154 km, koja se u Poreču vozi 07. ožujka s početkom u 11 sati, u 7 krugova u s ciljem u centru Tara te 17. Istrian Spring Trophy/Istarsko proljeće koja će se voziti 4 dana, od 11. do 14. ožujka u etapama od kojih jedna predstavlja pravi "special edition", odnosno kako je najvaljeno danas - kraljevsku etapu za profesionalne bicikliste koji su u Istru došli iz svih krajeva Europe i svijeta.  Radi se o oko 160 km dugoj etapi Vižinada - Motovun s posebno zahtjevnim usponom do Oprtlja, a koja se vozi 3. dan Istrian Spring Trophyja (u nastavku popis etapa):

Umag - Umag - pojedinačni kronometar (prolog): 2 km, 11. 03. 2021.

Poreč - Funtana: 150 km - 12. 03. 2021.

Vižinada - Motovun:  160 km - 13. 03. 2021.

Marčana - Umag:  140 km - 14.03. 2021.

Start utrka po etapama Istrian Spring Trophyja je svakoga dana u 11 sati.

U ime Turističke zajednice Grada Poreča danas se novinarima obratio njezin direktor Nenad Velenik koji je od prvoga Poreč Trophyja prije 22 godine, kada se i sam vozio kao pratnja biciklistima, do danas ostao uz ovu manifestaciju i kao zaljubljenik u biciklizam, ali i kao turistički stručnjak koji prepoznaje potencijale utrka koji su do punog izražaja došli možda upravo u "korona okolnostima" organizacije i privlačenja svjetske biciklističke kreme u Istru unatoč svima poznatim poteškoćama.

Tim je povodom Velenik danas i naglasio kako je u ova vremena, kada nije lako organizirati bilo što, svjetski biciklistički sport ipak stigao u Istru. - Lako je kada su vremena sretna, ali kada su teška kao ova u kojima živimo lijepo je vidjeti da je Istra popunila više od 5.000 noćenja kroz 15 dana i to uoči predsezone. Nadam se da će sve proteći u najboljem redu i da će se svi sudionici vratiti u svoje destinacije sretni i zdravi i s lijepim dojmovima, naglasio je Velenik.

U ime organizatora govorio je novi direktor Istrian Spring Trophiesa Ivan Črnjarić ukazavši na to da je organizacija bila malo "na blef" zbog neizvjesnosti održavanja ovogodišnjih utrka, ali posustalo se nije i tradicija se nije prekinula jer su se uobičajeni termini održavanja upravo poklopili i s popuštanjem epidemioloških mjera. 

Črnjarić je kazao kako su se u kratkom vremenu za realizaciju sva tri Trofeja odazvali sponzori poput HEP-a, JANAF-a d.d., Valamara i Plave Lagune te standardni domaćini među kojima i Grad Poreč sa svojom turističkom zajednicom: S velikim zadovoljstvom želim kazati da je Meridiana Kamen Team ujedno i jedini profesionalni biciklistički klub u Hrvatskoj kojeg Ivica Gržinić, predsjednik Kluba, već godinama svojim entuzijazmom održava na životu, a dolazak 29 profesionalnih biciklističkih timova, među kojima i 3 Pro Teama ove godine predstavlja veliku čast za sve nas.

Ivica Gržinić, sportski direktor Istrian Spring Trophiesa je predstavnike medija upoznao i s činjenicom da su ove utrke  za profesionalne svjetske bicikliste u odličnom terminu koji ne narušava njihov raspored tijekom sportske sezone koja tek stiže potrebno zadržati, a u tome je svaka podrška dobrodošla. - Kada bismo mi posustali s tradicijom održavanja u ovom terminu netko drugi, izvana bi sigurno "zauzeo" to mjesto", kazao je otvoreno i u nadi da će sva tri Trofeja Istrian Spring Trophiesa i ubuduće ostati u rukama istarskih domaćina, ali i organizatora Kamen Merdiiana Teama kojeg je predstavnik, naglasio je Gržinić.

Gržinić je ujedno najavio i zasigurno dobro biciklističko natjecanje i snažnu konkurenciju.

Za kraj, novinarima se obratio i trenutno jedan od ponajboljih hrvatskih biciklističkih profesionalaca i taktičara, član tima domaćina, mladi Antonio Barać. 

- Prošle godine u ovo vrijeme nas je baš zadesila epidemija. No, pred nama je nova godina u kojoj ne možemo znati što očekivati niti kako ćemo reagirati na oveću pauzu jer se vozilo puno manje. Mi iz Kamen Meridiana Teama svoje nade polažemo u bolji rezultat na višeetapnoj Istrian Spring Trophy utrci, rekao je Barać.

Zahvaljujemo se ovom prilikom i svim medijima koji prate ove utrrke prepoznajući njihov kapacitet i značaj kako za Istru, tako i za cijelu Hrvatsku, poručili su organizatori. (iPress)