Nakon što je početkom godine izrađeno idejno rješenje Uređenje trga Marka Zeljka u Kanfanaru te je za isto provedeno online javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, a nakon toga izrađen i glavni projekt, ovog su tjedna započeli i sami radovi kojima će se u potpunosti preurediti izgled dosadašnjeg centralnog kanfanarskog trga, kao mjesta najveće cirkulacije ljudi i središta Kanfanara.

U prvoj fazi radova, s prostora trga maknut će se i sanirati elementi dosadašnjeg trga čiji ostanak nije predviđen projektom, a potom slijede radovi postavljanja novog kamenog popločenja koje će dominirati prostorom trga na jedan nov i zanimljiv način, odnosno uz postavljanje kamena različitih obrada, dimenzija i oblikovanja. Sam prostor trga, koji je ovim projektom i povećan za gotovo 120m2, kao svoju će centralnu točku zadržati staro stablo ladonje koje će, kako je to i tradicija u Istri, predstavljati prostor okupljanja i druženja, kroz kružno postavljene kamene klupe s drvenim elementima. Poseban ugođaj novom će trgu pružiti i ambijentalna rasvjeta koja će biti postavljena na tlu, a svojim razmještajem i bojama dati dinamičnost i novu atraktivnost prostoru.

Osim estetske dimenzije, preuređenje glavnog kanfanarskog trga ima i važnu ulogu kada je u pitanju sama funkcionalnost prostora, s obzirom da je kao jedan od glavnih ciljeva projekta prepoznata nužnost stvaranja prostora koji će svojom oblikovnom prepoznatljivošću istaknuti centralni dio naselja te postati kultura i sociološki bitna zona u prostoru. Ovim će se projektom stoga na adekvatan način urediti odmorišno-boravišna zona na trgu, zona kretanja i komunikacije s okolnim prostorom, ali i situacija s parkiranjem u blizini trga. Jedno od glavnih obilježja trga, kamena skulptura grlica autora Josipa Diminića, nakon ovih će radova još više dobiti na značaju te će biti dodatno naglašena, uz razmještanje na vidljivije mjesto na trgu.

Vrijednost radova cijelog projekta, čiji je izvođač poduzeće Gajanakop d.o.o., je oko 1,5 milijuna kuna, od čega će gotovo 600.000,00 kuna kroz donaciju osigurati poduzeće Kamen d.d. iz Pazina, i to u vidu donacije kamena i montaže istoga na trgu. Kanfanar će ovim projektom dobiti trg posve novog izgleda, estetski i funkcionalno znatno ugodniji prostor kojime će dominirati lokalni, prirodni i za Kanfanar prepoznatljivi materijali, a novi će trg ujedno doprinijeti i atraktivnosti centra glavnog općinskog naselja.

(iPress)