Kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Pule, Sanja Radolović danas je održala press konferenciju na kojoj je predstavila dio svog programa koji se odnosi na predškolski odgoj, obrazovanje, znanost i kulturu.

Lokacija u Šandaljskoj ulici, konkretno ispred zida oslikanog titulom „Grad Pula – prijatelj djece“, odabrana je jer ta titula koju je Pula dobila 2011. godine predstavlja situaciju u kojoj su teorija i natpisi su jedno, a praksa i stvarnost drugo. Odnosno Grad Pula, danas je nažalost daleko je od prijatelja djece.

Danas je u Puli 4.600 pulskih osnovnoškolaca koji pohađaju 11 pulskih osnovnih škola na području grada, te je žalosno da oni svih ovih godina ne mogu računati na pomoć Grada Pule pri nabavi radnih bilježnica, a za gradski proračun to ne predstavlja značajno financijsko opterećenje.

S druge strane, nemaju sva djeca u pulskim školama pravo na topli obrok. Uz sveopću pošast u obliku pretilosti djece kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, smatram kako uvođenje planiranog nutritivno kvalitetnog besplatnog obroka za sve osnovnoškolce znači ulaganje u budućnost i smanjenje zdravstvenih tegoba u kasnijoj dobi. Svako dijete mora imati pravo na topli obrok u školama kao što i jednosmjenska jutarnja nastava mora biti svima osigurana kako bi se svoj djeci jednako omogućilo bavljenje sportskim, glazbenim i ostalim aktivnostima u popodnevnim satima.

Na području obrazovanja osigurati ću da sve osnovne škole na području Pule mogu raditi u jednoj, jutarnjoj smjeni, a tijekom popodneva prostori škola mogu se koristiti za dopunske školske aktivnosti, kao i za rad udruga koje će u tim prostorima prvenstveno provoditi dodatne nastavne, ali i druge sadržaje. Sve to utječe na zdravlje i pravilan razvoj naše djece, ali i omogućavanje roditeljima u lakšem balansiranju obiteljskog i poslovnog života., rekla je Radolović u uvodu tiskovne konferencije.

U području predškolskog odgoja, osigurat ću adekvatne materijalne uvjete za rad dječjih vrtića i osoba zaposlenih u njima. Potrebno je poduzeti i konkretne korake u cilju poboljšanja kvalitete smještaja djece, zbog čega bi prioritet bio izgradnja novih dječjih vrtića, te sufinanciranje posebnih programa brige za djecu u popodnevnim satima, jer radni dan sve većeg broja roditelja ne završava u 16 sati. Od kapitalnih infrastrukturnih projekata u području predškolskog odgoja i obrazovanja Radolović je najavila svoje prve
poteze - izgradnja škole na Gregovici, vrtića na Sv. Polikarp Siplacu i dogradnja škole Kaštanjer.

Mjesni odbor Gregovica gdje živi puno obitelji s djecom će dobiti svoju osnovnu školu kao što ću i dograditi osnovnu školu Kaštanjer u kojoj nažalost pulski školarci zbog prostornih ograničenja imaju nastavu u dvije smjene te nemaju jednake uvjete razvoja.

Projekt izgradnje dječjeg vrtića Sveti Polikarp – Sisplac, ujedno i najvećeg pulskog mjesnog odbora mijenja se i obećava već 10 godina. Ja projekt neću mijenjati, ja ću vrtić izgraditi., naglasila je Radolović.

Govoreći o visokom obrazovanju, Radolović je istaknula kako Grad Pula ubuduće mora snažnije poduprijeti razvojne aktivnosti pulskog Sveučilišta, kao što su otvaranje novih studijskih programa, povezanost obrazovnih i istraživačkih institucija, povećanje međunarodne suradnje, jer u konačnici to pridonosi otvaranju novih radnih mjesta ali i povećanju naše studentske populacije u gradu Puli koja broji danas gotovo 4 tisuće studenata, i pretvara našu Pulu u pravi jedan mali sveučilišni grad. Jedino kako Grad Pula trenutačno pomaže Sveučilištu jest tako da si „lažno“ preuzima zasluge za primjerice izgradju dva nova paviljona studentskog doma u kojima ne sudjeluje.

Vezano za kulturu u Puli, Radolović je najavila osnutak i izgradnju Nacionalnog muzeja antičke kulture Hrvatske, odnosno prikaz antičkih spomenika na području Pule, Istre i Hrvatske na području nalazišta arheoloških iskopina u Kandlerovoj ulici koje danas stoji zapušteno i neiskorišteno. Obećavana garažna kuća nikada se tamo neće realizirati pa stoga u suradnji s građanima treba pronaći novu namjenu tom prostoru.

Zaključno, navela je i očuvanje povijesnog i kulturnog nasljeđa kao važan dio razvoja kulture u Puli pa kao prioritete izdvojila potporu otvaranju novih galerija, umjetničkih prostora, posebice u sklopu revitalizacije Kandlerove ulice i obnovu pulskih pročelja, fasada te cjelokupne starogradske jezgre, ali i primjerice obnovu nekih možda manje poznatih zaštićenih, a zapuštenih dijelova povijesnog i kulturnog nasljeđa kao što je uređenje stepeništa Mornaričke crkve.

(iPress)