Danas je u dvorani medulinskog 3MC-a Luka Matticchio iz tvrtke AD Arhitektra i Dizajn u prisustvu načelnika Općine Medulin Gorana Buića i predsjednice Sindikata umirovljenika – podružnica Medulin Verice Vidmar, održao prezentaciju programskog rješenja Doma umirovljenika u Medulinu.

Buić je naglasio da je ovo već drugi projekt doma umirovljenika u općini Medulin. Nakon što je ishodovana lokacijska dozvolu za izgradnju doma umirovljenika u Banjolama, danas je prezentirano programsko rješenje izgradnje doma umirovljenika u Medulinu.

Općina Medulin je jedina koja planira izgradnju čak dva doma umirovljenika na našem prostoru, obzirom da zaista postoji interes naših umirovljenika i specifični smo po tome što realizaciju projekta planiramo napraviti u javno privatnom partnerstvu, što će nakraju našim umirovljenicima odnosno svim korisnicima omogućiti kvalitetan smještaj po cijeni koja će biti popularna i prihvatljiva obzirom da će i Općina Medulin sufinancirati određeni broj smještajnih kreveta koji će se definirati putem cenzusa u suradnji sa socijalnim vijećem Općine Medulin.

Luka Matticchio iz tvrtke AD arhitektura i dizajn d.o.o. prezentirao je programsko rješenje Doma u Medulinu koji se planira u istočnom djelu Medulina, u pretežito neizgrađenoj zoni koje se u posljednje vrijeme razvija. Površina čestice je 6270 kvadrata, a sama zgrada ima 5636 m kvadratnih. Površina zelenila je 42%. Predviđen je smještaj za 195 korisnika, sama parcela je u vlasništvu Općine Medulin.

Dom ima 4 cjeline. Jedna cjelina s 134 korisnika je klasičan odjel za starije i nemoćne osobe, odnosno 70 soba što čini 63% ukupnog kapaciteta u 44 dvokrevetne sobe, 16 jednokrevetnih te u 10 trokrevetnih soba s dvije veće terase.

Zatim ima Odjel pojačane njege, koji se prvenstveno odnosi na oboljele od alzheimera i drugih demencija, za 20 korisnika, u 9 dvokrevetnih i jednoj jednokrevetnoj sobi. Taj odjel se nalazi u prizemlju.

Dom ima i 10 apartmana za 16 -21 osoba koje su neovisne ali koje trebaju određene usluge samog doma, te dnevni centar odnosno dnevni boravak za vanjske korisnike koji bivaju u domu samo jedan dio dana.

Predstavnica Sindikata umirovljenika, Podružnice Medulin, Vera Vidmar istaknula je kako je želja svih umirovljenika ista, a to je da živimo u Hrvatskoj u kojoj će svi imati sretnu mladost i dobar život za umirovljenike. Navela je kako želi da se što prije položi kamen temeljac za izgradnju doma za starije u Medulinu. Uvažavanje i razumijevanje starijih osoba temelj je svakog civiliziranog društva, s toga je naša dužnost da vodimo računa o najranjivijim skupinama kako bi se osjećale zaštićeno i malo sigurnije, što mi u Medulinu i možemo.

Buić je zaključio kako očekuje da na prvoj radnoj sjednici Općinskog vijeća Općina Medulin raspiše natječaj za pravo građenja, tako da bi možda i do kraja ove godine krenuli sa realizacijom projekta. Na jako smo dobrom putu da u Medulinu dobijemo prvi dom a nakon toga možemo krenuti i u Banjole te tako imati dva doma umirovljenika, što ne sprječava i druge privatne partnere da prenamjenjuju postojeće zgrade.

U Premanturi će već u lipnju jedna apartmanska zgrada postati dom umirovljenika, pa će umirovljenici u našoj općini imati itekako dobru ponudu i jako dobro riješenu skrb.

(iPress)