Danas su Danijel Ferić, kandidat za župana te Boris Demark, kandidat za gradonačelnika Pazina i njegova zamjenica Jadranka Mrak održali konferenciju za novinare gdje se govorilo o transparentnom upravljanju javnim novcem i lokalnim referendumima u Istri te o pazinskim razvojnim projektima.

Ferić je istaknuo da će kreirati besplatnu aplikaciju putem koje će svi građani imati uvid u isplate iz proračuna Istarske županije koji iznosi 1.619.600.000,00 kuna, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove poput, primjerice, dnevnica ili reprezentacije svih zaposlenika Županije. Aplikacija će se koristiti i za sve županijske tvrtke i ustanove. Također, uvesti ćemo i participativno budgetiranje pri izradi proračuna istarske županije.

A o svim županijskim poduzećima i ustanovama raspravljati će se u Županijskoj skupštini kako bi cjelokupna javnost znala čime se bave, kako doprinose javnom interesu i kako uopće posluju, rekao je Ferić.

- Kad su u pitanju lokalni referendumi omogućit ćemo izjašnjavanje građana i građanki o svim relevantnim pitanjima vezanim za našu regiju. Teme poput 100-godišnjih koncesija na plažama i drugim javnim dobrima ili nametnuti projekti poput ŽCGO Kaštijun koji su štetni za zdravlje građana i okoliš, zaslužuju da se i građane pita za mišljenje, naglasio je Ferić.

Prije govora Borisa Demarka, Ferić se osvrnuo i na aktualne projekte s Pazinštine, u ingerenciji Županije, za koje će se založiti kao župan: Drago mi je da se započelo s izgradnjom doma za umirovljenike, doduše prigodno par dana pred lokalne izbore, ali problem naših sugrađana treće životne dobi u Istri je gorući. Neprihvatljivo mi je da se u najvećem istarskom gradu Puli mjesto u domu čeka nevjerojatnih 4.000 dana, a primjerice u Umagu svega 5 dana. Zato će Županija nastaviti sa sufinanciranjem ovog važnog kapitalnog projekta jer građani Pazinštine to zaslužuju i predugo su to i čekali, istaknuo je Ferić.  

Govoreći o pazinskom temama, Boris Demark je istaknuo kako je pazinski SDP prije 4 godine predlagao izgradnju doma koji se tek sada počinje graditi. - Sloganom 'ZA promjene' želimo poručiti kako želimo transparentnu javnu upravu, promoviranje socijaldemokratskih i zelenih politika u gradu Pazinu, revitalizaciju starogradske jezgre, poticanje malog i srednjeg poduzetništva, nastavak započetih projekata, ali bez klijentelizma, nepotizma i privilegija bilo koje vrste, zaključio je Demark.

-Ulaganje u kulturu, obrazovanje, sport i turizam te veća suradnja s udrugama civilnog društva su projekti za koje ću se zalagati u svom djelovanju kao Borisova zamjenica. 16.5. Pazinjanke i Pazinjani izađite i glasajte ZA promjene, istaknula je Jadranka Mrak. (Izborni stožer)