Na današnji dan diljem svijeta slavi se blagdan Sv. Florijana, međunarodni dan vatrogasaca. Tradicija obilježavanja ovog sveca 4. svibnja traje od sredine 19. stoljeća u svim vatrogasnim društvima, u čast svim vatrogascima čiji je poziv plemenit i požrtvovan.

Danas je tim povodom načelnik Općine Medulin, Goran Buić sa suradnicima posjetio sjedište Dobrovoljnog vatrogasnog društva Općine Medulin – vatrogasni dom u Medulinu te se pridružio članovima društva u obilježavanju ovoga značajnog datuma.

Ispred DVD doma predsjednik društva Marin Mihovilović i članovi zajedno s načelnikom Buićem zapalili su svijeće te je minutom šutnje uz upaljene sirene odana počast svim poginulim vatrogascima. Potom su se svi uputili u prostorije DVD doma gdje je predsjednik medulinskog društva, Marin Mihovilović pozdravio prisutne te čestitao članovima njihov dan, pojasnivši kako je 4. svibnja istovremeno i Hrvatski dan vatrogasaca, a cijeli mjesec svibanj, mjesec je zaštite od požara. Dodao je kako inače na Dan vatrogasaca delegacija članova društva biva primljena od strane načelnika Općine u općinskoj vijećnici, no ove godine, obzirom za okolnosti, uloge su zamijenjene te je delegacija Općine Medulin na čelu s načelnikom Buićem posjetila članove društva u njihovom sjedištu.

Mihovilović je ukratko naveo da trenutno društvo, koje je osnovano 1978. godine, broji 60-ak članova svih kategorija, od čega 30-ak operativnih, a među njima i 4 žene, dodajući kako je u slučaju potrebe u roku od 15-ak minuta moguće okupiti ekipu od najmanje 15 članova, spremnih u bilo koje doba dana ili noći na svaku vrstu intervencije. U protekloj godini, imali su, nadodao je Mihovilović, 7 intervencija, od čega 3 na području općine Medulin, a ostale 4 na području Područne vatrogasne zajednice Pula. Osim intervencija imali su u istom periodu 60-ak izlazaka za osiguranje, odnosno preventivnu zaštitu od požara na našem području, a u redovnim aktivnostima osim vježbi i dežurstava, iako nešto rjeđe nego ranije, sastaju se u ekipama svakih petnaestak dana te zajednički uređuju i održavaju vatrogasni dom na Mukalbi u Medulinu u kojemu imaju svoje sjedište od 17. svibnja 2017. godine.

Uspješne i brze intervencije i djelovanje društva moguće su i zahvaljujući voznom parku na raspolaganju, koji se pojačava i obogaćuje iz godine u godinu. Pored navedenog, društvo i njegovi članovi su u proteklom periodu bili izrazito angažirani u pomaganju sustavu civilne zaštite i građanima uslijed pandemije COVID-a, pa je upravo u DVD domu u Medulinu kroz cijeli prošli period bio sabirni i distributivni centar za namirnice i potrepštine, kao i koncem prošle te početkom ove godine, u trenucima kada je bilo potrebno organizirati prikupljanje, sortiranje i dostavu donacija mještana za potresom pogođena područja. Nakon kratkog predstavljanja rada DVD-a, Mihovilović se u ime svih članova zahvalio načelniku Općine Medulin na kontinuiranoj uspješnoj suradnji te dolasku općinske delegacije povodom Dana vatrogasaca i pozvao ga da se obrati prisutnima.

Načelnik Općine Medulin, Goran Buić, i sam član medulinskog dobrovoljnog vatrogasnog društva, zahvalio se te čestitao svim njegovim članovima, ističući da je njihova uloga još značajnija, jer se radi isključivo o dobrovoljnim vatrogascima, volonterima, koji, od najmlađih do najstarijih članova, svoj život uvijek iznova stavljaju na kocku kako bi spasili tuđe živote i imovinu te u tom smislu njihova nesebičnost i požrtvovnost zaslužuju svaku pohvalu i poštovanje svih nas. U prigodi obilježavanja njima posvećenog blagdana, načelnik Buić uručio je predsjedniku medulinskog DVD-a, Marinu Mihoviloviću zahvalnicu za sve članove društva te prigodan i simboličan dar – uokvirenu umjetničku sliku s motivom, odnosno simbolom Medulina – župnom crkvom Svete Agneze. Dodao je kako je DVD Općine Medulin zaista na ponos svim mještanima i samoj Općini, jer je tijekom svoga postojanja razvilo djelatnost i prepoznatljivost te izraslo u uzorno dobrovoljno vatrogasno društvo, nadaleko poznato diljem Hrvatske i izvan granica naše zemlje. Upravo zahvaljujući velikim naporima članstva i rukovodstva društva, zaključio je Buić, ono je postiglo izvanredne rezultate, te se danas ubraja u jedno od najbolje organiziranih i opremljenih vatrogasnih organizacija na području Istarske županije, uvijek spremno pravovremeno pružiti pomoć kako građanima tako i turistima koji tijekom ljeta borave na našem području, izvijestzili su iz Općine Medulin.
 (iPress)