Filip Macan: „Moj novi tim i ja radimo isključivo u interesu građana i građani su nam jedini prioritet, dok „Nezavisni“ kandidat zastupa interese pojedinaca i krupnog kapitala, koji Grad Vodnjan žele privatizirati i od Grada napraviti „Vodnjan d.o.o.““

U razgovoru s Filipom Macanom, IDS-ovim kandidatom za novog gradonačelnika Grada Vodnjana, otkrili smo mnoge zanimljivosti o njegovoj izbornoj kampanji, programu, suparnicima i ljepotama grada u kojem živi već preko četiri desetljeća.

1. Što Vas je motiviralo da se kandidirate za gradonačelnika Grada Vodnjana i kako komentirate aktualnu kampanju Vaših političkih suparnika?

Moram naglasiti kako je moja motivacija upravo velika podrška građana koju svakodnevno dobivam i emocija koju osjećam u kontaktu sa njima. Izuzetno sam ponosan i čast mi je što od građana svakim danom dobivam sve veću podršku i zbog toga im se od srca zahvaljujem. Mojem novom timu i meni jedini su prioritet građani Vodnjanštine, sa kojima ću obnašajući dužnost gradonačelnika zajedno u budućnosti, stvoriti uvjete da naš Grad postane u svakom smislu Grad po mjeri svih građana.

Rijetko kad komentiram druge političke opcije, jer svatko ima pravo zastupati svoja stajališta i programe i to je legitimno. Poštujem sve kandidate, ali ću komentirati „Nezavisnog“ kandidata koji se u javnosti prezentira kao „nezavisni“, a istina je da je to samo „na papiru“, jer u stvarnosti jedno govori, drugo radi, a treće misli i time jasno daje svima do znanja da radi u interesu pojedinaca i krupnog kapitala, koji Grad Vodnjan žele privatizirati i od Grada napraviti „Vodnjan d.o.o.“ i građani to moraju znati.

2. Koji su vaši prioriteti i prvi potezi ukoliko budete izabrani za gradonačelnika? S obzirom da dobro poznajete rad Gradske uprave pretpostavljam da Vam neće trebati mjeseci za uhodavanje.

Tako je, na posao krećem odmah! Već prvi dan svog gradonačelničkog mandata započeti ću sa radom u cilju provedbe svih zacrtanih planiranih programa i projekata od važnosti za građane i za Grad Vodnjan. Imam ogromno iskustvo i znanje, izuzetno sam motiviran i ponosno ću raditi i biti na usluzi građanima te ću zajedno sa svojim novim timom odgovornih osoba dati sve od sebe da zajedno sa građanima učinimo Vodnjanštinu izvrsnijom i još naprednijom. I siguran sam da ćemo zajedno sa građanima u tome i uspjeti.

Grad Vodnjan je oduvijek važno gospodarsko i poljoprivredno središte koje iza sebe ima bogato nasljeđe i neprocjenjivu kulturnu baštinu, Grad koji njeguje tradiciju, običaje, multikulturalnost i različitost u pogledu suradnje i suživota svih nacionalnih manjina koje žive na ovom području. Kao gradonačelnik posebno ću se zalagati za razvoj i jačanje gospodarstva, stvaranje novih radnih mjesta, te rješavanje stambenih pitanja za mlade. Poseban naglasak stavljam i na razvoj poslovnih zona u Galižani i Vodnjanu, te na razvoj Vodnjanštine kao cjelogodišnje turističke destinacije. Dodatna ulaganja biti će usmjerena i na poljoprivredni sektor, enogastronomiju, vrhunsko maslinovo ulje, tradicionalne i autohtone proizvode koji će biti naš forte u prezentaciji našega kraja.

Konstantnim razvojem i održavanjem infrastrukture želim stvoriti što bolji standard svih žitelja Vodnjanštine, a s obzirom na značajnu sportsku tradiciju našeg kraja fokus mi je i na ulaganju u projekte razvoja sportske infrastrukture, projekte zaštite i očuvanja okoliša, primjenu obnovljivih izvora energije te održivi razvoj, jer nam jedino takav razvoj može omogućiti trajni napredak.

Raditi ću u smjeru stvaranja što boljih uvjeta u predškolskim i školskim ustanovama te za dostojanstven život generacija koje su „zadužile“ ovaj Grad. Grad Vodnjan i sva njegova naselja imaju ogroman razvojni potencijal i zajedno ćemo ga pokrenuti kroz uređenje i oživljavanje starogradskih jezgri u Vodnjanu, Galižani i Peroju, te aktivaciju gradskih i privatnih prostora u starogradskoj jezgri, što smatram jednim od top prioriteta za daljnji razvoj našega Grada.

Izuzetno je važno da se razvija i kulturno - umjetničko stvaralaštvo te organiziraju manifestacije u cilju valorizacije tradicije. Želja mi je također maksimalno približiti i otvoriti rad Gradske uprave svim građanima, digitalizirati sve poslovne procese i omogućiti građanima sudjelovanje u postupcima donošenja odluka. Posebno ću se zalagati i za osnivanje mjesnih odbora kroz koje ćemo razvijati programe i projekte od važnosti za svako pojedino naselje.

Naša talijanska manjina, crnogorska, kao i sve druge manjine prisutne na Vodnjanštini izuzetan su primjer skladnog suživota i međusobne tolerancije na jednom području. Njima se ponosim i od njih nikada neću odustati, jer to je naše zajedničko bogatstvo koje čini iznimku našega Grada. To će biti jamstvo našega zajedničkog uspjeha u budućnosti i u tom ću smjeru ponosno raditi.

3. Kako planirate razvijati turizam Grada Vodnjana? Imate li planove za razvoj sakralnog turizma s obzirom na ogromni potencijal koji ima Vodnjan?

Grad Vodnjan je prije pandemije COVID-a 19 imao rekordne brojke od gotovo 700.000 noćenja i tu prvenstveno treba pohvaliti rad privatnih iznajmljivača koji su u sinergiji sa Udrugom, Gradom i Turističkom zajednicom postigli ove značajne rezultate. Daljnji razvoj turističke infrastrukture, turističkih kapaciteta i nove turističke ponude je nužan i upravo on čini ogroman potencijal u razvoju turizma Vodnjanštine te u povećanju cjelogodišnjeg broja dolazaka i noćenja domaćih i stranih gostiju. Izuzetno je važno od strane Grada poticati pokretanje privatnih investicija kako bi se stvorili novi kapaciteti koji bi zadovoljili sadašnje modernizirane turističke zahtjeve i nove turističke trendove. Grad kao takav nastavlja i s investiranjem u projekt difuznih hotela čiji se kapaciteti također proširuju u starogradskim jezgrama Vodnjana, Galižane i Peroja.

Cilj nam je razviti cjelogodišnji turizam koji bi uz baznu orijentiranost na ponudu sunca, mora i prirodnih resursa obuhvaćao upravo i spomenuti razvoj sakralnog hodočasničkog turizma usmjerenog na razgledavanje crkvi, zvonika i Muzeja - Zbirke sakralne umjetnosti. U suradnji sa Župnim uredom i Biskupijom zalagati ćemo se za projekt izgradnje Aneksa Župne crkve Sv. Blaža u Vodnjanu, jer tu za Vodnjan postoji zaista ogroman turistički potencijal. Istodobno ćemo razvijati kulturni turizam kroz bogatu ponudu tradicionalne materijalne i nematerijalne baštine, kažune, suhozide, spomenike kulture, galerije, kulturno umjetničke prostore, muzeje, izložbe te kulturno zabavne programe. Uz to želimo još razvijati i aktivni turizam s naglaskom na cikloturizam te specijalni poslovni turizam.

4. Koliko se i u kojim rokovima mogu revitalizirati starogradske jezgre u Vodnjanu, Galižani i Peroju. Mogu li se ti projekti kandidirati i za EU fondove?

Riječ „revitalizirati“ je dosta kompleksna i često mnogi ne shvaćaju njeno značenje, pa bih ja zapravo rekao da je jedan od mojih prioriteta u budućnosti uređenje i oživljavanje starogradskih jezgri u Vodnjanu, Galižani i Peroju. To je posao koji se ne može napraviti preko noći, odnosno u kratko vrijeme. Uređenje starogradskih jezgri je sustavan proces koji se provodi u skladu sa Strategijom Grada te sa svim zakonskim i konzervatorskim uvjetima s obzirom da govorimo o obnovi i rekonstrukciji zaštićenih objekata.

Odmah nakon izbora krećemo sa rekonstrukcijom Narodnog trga (Place) u Vodnjanu te sa rekonstrukcijom zvonika u Galižani za što postoji već sva potrebna dokumentacija i dozvole. Bitno je i da se uređenje starogradskih jezgri provodi u suradnji i sinergiji sa građanima i sa privatnim vlasnicima objekata u čiju ćemo svrhu nastaviti poticati obnovu fasada, otvaranje poslovnih i drugih kulturno-umjetničkih prostora te urbano uređenje javnih površina. Fokusirati ćemo se na izradu novih prometnih regulacija u svim naseljima, pogotovo u starogradskim jezgrama, a sve kako bi smanjili intenzitet prometa i osigurali građanima, pogotovo djeci i pješacima, maksimalnu sigurnost u prometu. Kroz program „Vodnjan PROENT“ aktivirati ćemo gradske i privatne prostore u starogradskoj jezgri, koje ćemo davati u zakup po povoljnim uvjetima svim zainteresiranim gospodarstvenicima, dok ćemo programom „Vodyoung“ rješavati stambeno zbrinjavanje mladih obitelji i time vratiti život i mlade u centar naselja.

Što se tiče mogućnosti financiranja projekta iz EU fondova i ostalih izvora financiranja, moram naglasiti da su određeni projekti već realizirani i sufinancirani od strane EU i drugih izvora financiranja, kao npr. uređenje zgrade „Stare vage“ te prostora nove gradske „Knjižnice i čitaonice“ u Vodnjanu, dok su neki projekti u fazi realizacije poput projekta izgradnje i opremanja Multimedijalnog centra „Torcio“, čiji radovi kreću uskoro. U budućnosti ćemo nastojati što je moguće više projekata kandidirati prvenstveno na bespovratna sredstva i na sufinanciranje iz fondova EU.

5. Vodnjan je već, zahvaljujući značajnim ulaganjima u Međunarodno poljoprivredno gospodarsku manifestaciju „Dani mladog maslinovog ulja“, prepoznat u regiji i svijetu i „brendiran“ po svom ulju, zanima me kako planirate poticati daljnji razvoj i drugih poljoprivrednih kultura?

Vodnjan je Grad lider u proizvodnji vrhunskog ekstra djevičanskih maslinovih ulja i u samom je svjetskom vrhu po kvaliteti. Postigli smo rekordne brojke od 500.000 maslina koje se obrađuju i 600.000 proizvedenih litara vrhunskog maslinovog ulja. Tu želim prije svega pohvaliti rad naših poljoprivrednika bez čijeg rada ti rezultati ne bi bili mogući. Međunarodna manifestacija „Dani mladog maslinovog ulja“ osmišljena je upravo kako bi Vodnjan na jednom mjestu okupio i promovirao sve vrhunske maslinare i ostale poljoprivrednike te kako bi se kroz gastronomiju prezentirale sve naše delicije i autohtoni proizvodi.

Puno je uloženo u edukaciju poljoprivrednika, u nove tehnologije, otvaranje poljoprivrednih pogona i  sala te smo upravo zato orijentirani na maksimalni razvoj poljoprivrede od maslinarstva, vinogradarstva, stočarstva, ratarstva, i sl. Davanjem u zakup poljoprivrednih zemljišta na području cijele Vodnjanštine poljoprivrednicima, želimo potpomoći dodatnom razvoju, stvaranju novih poljoprivrednih kultura i nasada, odnosno povećati broj obradivih poljoprivrednih površina. Mlade poljoprivrednike poticati ćemo dodatno i kroz potpore i subvencije za nabavu strojeva, opreme te alata.

6. Većina obrtnika i poduzetnika su u lošoj situaciji zbog epidemije koja je pokorila cijeli svijet. Što ćete im ponuditi i što Grad može učiniti da im se olakša poslovanje?

Istina je, pandemija je ostavila traga na gospodarstvu i kod nas. Izuzetno je važno da javni sektor bude što je više moguće solidaran i blizu svojih poduzetnika kako bi im se olakšalo poslovanje. Potrebno je što prije usvojiti razne mjere za jačanje i pomoć gospodarskim subjektima pogođenima pandemijom COVID-a 19, radi smanjenja dugogodišnjih posljedica iste. Kao gradonačelnik ću se zalagati za obrtnike, te male i srednje poduzetnike na području Vodnjanštine, osobito kroz programe stručne i financijske pomoći, sufinanciranje kamata na kredite, smanjenje komunalnog doprinosa za investicije u proizvodne pogone, subvencioniranje ulaganja u standarde kvalitete, troškove polaganja stručnih i majstorskih ispita, troškove profesionalnog usavršavanja te kroz podršku poduzetnicima oko pripreme i kandidiranja EU projekata. U planu je i dodjeljivanje prostora poslovnih inkubatora i potpora novoosnovanim „Startup“ tvrtkama za zapošljavanje i samozapošljavanje te poticanje poduzetnika početnika.

7. Kako zadržati mlade u Vodnjanu i što učiniti da poslije studiranja imaju uvjete za vratiti se?

Mladi su naša budućnost o kojoj trebamo brinuti od samih početaka, tj. od vrtića, predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja, pa do završenog srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja, a u čije svrhe izdvajamo znatna sredstva poput stipendiranja naših mladih i subvencioniranja njihovih troškova školovanja.

Usmjeren sam na provođenje programa cjeloživotnog obrazovanja mladih, a to želim postići kroz dobru suradnju sa fakultetima, sveučilištima, školama i ostalim obrazovnim institucijama poput Pučkog otvorenog učilišta „Vodnjan - Dignano“, i to kroz dodatno usavršavanje i školovanje mladih, provođenje raznih edukacija i radionica, mogućnosti ostvarivanja prakse u Gradu te u gradskim i lokalnim poduzećima, a samim time i pružanje pomoći pri zapošljavanju mladih. Želim potaknuti mlade na samostalno poduzetništvo kroz dodjeljivanje prostora poslovnih inkubatora i potpora novoosnovanim „Startup“ tvrtkama za zapošljavanje i samozapošljavanje te kroz programe za poduzetnike početnike „Vodnjan PROENT“, a u cilju dodjele poslovnih prostora po povoljnim uvjetima gospodarskim subjektima.

Mladima je nakon školovanja i zaposlenja, najvažnije rješavanje svog stambenog pitanja i upravo zato mi je cilj daljnje provođenje posebnih programa i poticaja za mlade s naglaskom na program „Vodyoung“ u cilju stambenog zbrinjavanja mladih obitelji po povoljnim uvjetima, kako bi si mladi mogli izgraditi i urediti svoje prve nekretnine što jednostavnije i uz minimalne troškove, osnovati obitelj te kako bi u konačnici mogli ostati živjeti i raditi na području Grada Vodnjana.

8. Koliko imate starijih sugrađana i kakav je njihov socijalni status?

Starija populacija čini u prosjeku oko 17% cjelokupnog stanovništva Vodnjanštine, različitog socijalnog statusa. Osobno se posebno zalažem za stvaranje što boljih uvjeta za njih kao generaciju koja je „zadužila“ ovaj grad i koja zaslužuje dostojanstven život. Moja briga o umirovljenicima i socijalno ugroženim skupinama je orijentirana na razne programe pomoći, od omogućavanja besplatnog javnog prijevoza za umirovljenike, provođenja programa stručne „Pomoći i njege u kući“, palijativne skrbi te skrbi o starijim i nemoćnim osobama, kao i o osobama s invaliditetom, edukaciji njegovatelja i članova njihovih obitelji, te dodjeljivanju socijalne pomoći za potrebite.

Zalažem se za sufinanciranje rada i uređenje Dnevnog centra za starije osobe u Vodnjanu, te osnivanje Dnevnog centra za starije osobe u Galižani i u Peroju u suradnji sa nadležnim udrugama i volonterima, kao i za provođenje raznih edukacija, radionica i međugeneracijskih aktivnosti. Uz to, ključni fokus mi je na usvajanju projekta, ishođenju dozvola i prateće dokumentacije te izgradnji budućeg Doma za umirovljenike u Vodnjanu.

9. Građani sve više ističu da žele transparentnost javnih uprava, žele se uključivati u odluke od životnog značaja za svoja mjesta, kako to komentirate?

Tako je i upravo za to se i zalažem. Efikasnije upravljanje sustavom Gradske uprave te pravnim osobama i institucijama u vlasništvu Grada je nužno, te samim time i proširenje mreže informiranja građana o aktivnostima Gradske uprave kroz razne servise građanima te kroz digitalizaciju i digitalnu transformaciju e-uprave. Potrebna je i maksimalna otvorenost, efikasnost i transparentnost svih poslova grada od rada Gradonačelnika, Gradskog vijeća i sjednica istih, Gradske uprave, Vijeća nacionalnih manjina, Savjeta mladih Grada Vodnjana te budućih Mjesnih odbora, kao i podizanje kvalitete rada istih.

Moj cilj je potpuni razvoj programa „Otvorena Gradska uprava“ radi maksimalnog približavanja rada i dostupnosti Gradske uprave građanima, provođenja stalne komunikacije sa njima te uključivanje istih u rad Gradske uprave i njihovo aktivno sudjelovanje u procesima odlučivanja te provođenje javnih rasprava i raznih radionica u cilju prepoznavanja potreba, prioriteta i zahtjeva građana u naseljima Vodnjanštine u kojima žive, a s ciljem rješavanja istih te poboljšavanja kvalitete života na tom području.

 

Uz navedeno zalažem se i za provođenje programa „SMART Cities“ u cilju unaprjeđenja sustava upravljanja gradom kroz učinkovito korištenje gradske infrastrukture te razvoj novih usluga i inovacija, integraciju svih funkcija javnih usluga poput komunalnih usluga, opskrbe energijom, vodoopskrbom, i dr. Također usmjeren sam i na otvorenost i stalnu suradnja sa drugim jedinicama lokalne samouprave u zemlji i inozemstvu u cilju zajedničkog osmišljavanja novih projekata razvoja, kandidiranje projekata na EU fondove i realizaciju istih.

10. U kakvom Vodnjanu biste željeli živjeti u budućnosti?

Vodnjan je za mene najljepši grad na svijetu i budućnosti želim živjeti u Vodnjanu punom međusobnog razumijevanja, poštovanja i uvažavanja, Vodnjanu koji se temelji na zajedništvu, radu i trudu svih nas, koji štuje i čuva različitost i multikulturalnost te zajedno radi i djeluje. Vodnjanu koji čuje potrebe svih svojih stanovnika, gospodarstvenika, naselja i prirode te radi i razvija se sukladno s tim. Vodnjanu u kojemu se čuje igra djece, glazba i veselje mladih, pozitivni osmjesi i zadovoljni razgovori ljudi te prenošenje tradicije i iskustva naših starijih.

Zajedno u budućnost za razvoj Vodnjanštine! (Izborni stožer)