Biljana Borzan: Pula ima mogućnost da uz pomoć EU fondova obnovi fasade i poboljša stambenu infrastrukturu, a na poziciji gradonačelnice to će najbolje provesti Sanja Radolović koja ima znanje, iskustvo i radnu energiju.

Europarlamentarka SDP-a Biljana Borzan danas je došla u posjet Puli kako bi iskazala podršku Sanji Radolović u kandidaturi za gradonačelnicu Pule te Danijelu Feriću u kampanji za župana Istarske županije. Tom prigodom održana je press konferencija na Trgu Portarata o poboljšanju gradske i stambene infrastrukture kroz EU fondove te korištenje EU fondova općenito.

Sanja Radolović u uvodu press konferencije zahvalila je Biljani Borzan na dolasku u Pulu kako bi joj pružila podršku u izborima za gradonačelnicu Pule, ali pritom je istaknula kako se radi o jednoj od najaktivnijih zastupnica u EU parlamentu koja je svojim radom pokazala kako se SDP bori za prava stanovnika Hrvatske i same Europske unije.

Evo Biljana je danas s nama ovdje kako bismo razgovarali o sredstvima iz EU fondova koja nam stoje na raspolaganju, a nažalost u Puli se nije previše poduzelo po tom pitanju kada govorimo o stambenoj infrastrukturi – rekla je Sanja Radolović.

Biljana Borzan istaknula je kako Pula kao grad ima veliki potencijal, ali da je već na ulazu u sam grad vidljivo je kako neke stvari ne funkcioniraju.

Sanja je u dosadašnjoj kampanji govorila o problemima koje treba riješiti u Puli poput poticane stanogradnje za mlade, zaposlenosti mladih samo u sezoni i niz drugih stvari. Ja sam danas ovdje da razgovaramo o onome što se može popraviti koristeći EU fondove – rekla je Biljana Borzan.

Danas sam došla pružiti podršku Sanji Radolović u kandidaturi za gradonačelnicu Pule jer je jednostavno najbolji kandidat koji ima sve ono što Pula treba i Danijelu Feriću u kandidaturi za župana Istarske županije. Novac iz EU fondova ne može riješiti sve probleme u Puli i Istri, ali apsolutno ga treba iskoristiti za ono što je moguće, a to je uređenje grada i poboljšanje stambene infrastrukture na korist svih stanovnika Pule i Istre – rekla je Biljana Borzan.

Sanja Radolović pokazala je kroz svoj rad u području EU fondova, znanosti i obrazovanja da je sposobna realizirati velike projekte posebice financirane iz EU fondova, a kombinacija njezinog znanja, sposobnosti i radne energije predstavljaju dobitnu formulu za Pulu – rekla je Borzan.

U Puli postoji kronični problem smještaja starijih i nemoćnih osoba, zbog čega u Domu “Alfredo Štiglić” na listi čekanja se nalazi preko 2000 osoba. Za jednokrevetnu sobu čeka se i 10 godina, a za mjesto u drugim vrstama soba od 7 - 8 godina. Jedan od mojih glavnih prioriteta će biti dogradnja Doma za starije, međutim godine zanemarivanja problematike smještaja ostavile su traga i problem 2000 osoba na listi čekanja neće se riješiti samo dogradnjom doma. Kroz EU fondove možemo iskoristiti sredstva da sufinanciramo ostale oblike vaninstitucionalne skrbi, a postoji i mogućnost sufinanciranja ugradnje dizala u stambene zgrade kako bi se prilagodile potrebama starijih osoba, teško pokretnim osobama te osobama s invaliditetom – rekla je Sanja Radolović.

U Puli ima 618 zgrada koje imaju uvjete za ugradnju dizala, čime bi se poboljšala svakodnevna kvaliteta života za oko 20 tisuća naših sugrađana ako uzmemo u obzir osobe starije životne dobi, osobe s invaliditetom te obitelji s malom djecom – rekla je Radolović.

Danas zato želim najaviti da ću kao buduća gradonačelnica kroz gradski proračun osigurati dodatnih 10% sufinanciranja ugradnje dizala u višestambene zgrade, a kroz EU fondove ćemo osigurati 80% sredstava čime će trošak ugradnje za vlasnike stambenih jedinica iznositi 10% ukupne investicije – najavila je Sanja Radolović te se dotaknula i gospodarskog aspekta ovog projekta.

Projekt uz nesumnjiv društveni značaj ima i velik gospodarski učinak, a povećala bi se i domaća proizvodnja dizala. Ovakvi poslovi idealni su za zajednice ponuditelja malih i srednjih poduzetnika i obrtnika koji se bave građevinarstvom na području Pule, koji pretežno zapošljavaju građane Pule i koji plaćaju poreze i doprinose u ovome Gradu – rekla je Radolović.

Nažalost, dosadašnja gradska vlast u Puli nije se previše pokazala u povlačenju sredstava za energetsku učinkovitost i obnovu fasada iz europskih fondova što zorno prikazuje i stanje diljem Pule jer obnovljene fasade sredstvima iz EU fondova možemo nabrojati na prste jedne ruke – rekla je Sanja Radolović.

Pitanje obnove fasada u našem gradu nije više samo pitanje estetike već i sigurnosti. Svako drugo pročelje u strogom centru grada nije uređeno i svakom prolazniku zapravo prijeti opasnost da mu doslovce komad fasade padne na glavu. Istovremeno, Gradski program Dolcevita u sklopu kojeg se pokušalo obnoviti pulske fasade nije postigao apsolutno nikakav uspjeh niti ostvario bilo kakve rezultate po tom pitanju. Stoga, isti je potrebno ugasiti i pokrenuti novi program za obnovu pulskih pročelja i fasada. Priliku svakako vidim u novoj financijskoj perspektivi i programskom razdoblju financiranja iz fondova Europske unije, gdje je potrebno po modelu 60 posto financiranja iz EU fondova, 20 posto financiranja iz gradskog proračuna i 20 posto udjela vlasnika nekretnina, obnoviti pulske fasade i pročelja – rekla je Sanja Radolović.

Na kraju medijima se obratio Danijel Ferić, kandidat SDP-a za župana Istarske županije koji je istaknuo šlampavost vladajućih koja će porezne obveznike stajati 11 milijuna kuna te da ništa novca nije povučeno za potrebe zaštite okoliša.

Republika Hrvatska će u periodu od 2021. do 2027. godine imati na raspolaganju 165 milijardi kuna. To je prilika i za istarske projekte. Najveći dio projekata odnosi se iz segmenta zaštite okoliša, prometa (lučke infrastrukture) i poduzetništva (poduzetničke i poslovne zone), a pojedinačno najznačajniji su projekti poboljšanja sustava vodoopskrbe,  sanacije lučke infrastrukture te sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Zatim projekti uspostave postrojenja za obradu/recikliranje glomaznog komunalnog otpada, postrojenja za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, postrojenja za sortiranje selektivnog otpada te za sanaciju zatvorenih odlagališta neopasnog otpada – rekao je Ferić.

Upravo za ove projekte iz segmenta zaštite okoliša bilo je moguće povući sredstva iz EU fondova gdje je bilo na raspolaganju golemih 752,8 milijuna kuna iz operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014-2020. Ništa nije niti aplicirano, a kamo li povučeno – naglasio je Danijel Ferić dosadašnji nerad vladajućih i u nastavku naveo konkretan primjer šlamperaja.

Posljednji slučaj šlampavo odrađenog posla je slučaj javnog natječaja na rekonstrukciji i dogradnji centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula – KLIK Pula. Naime, troškovnički je određena planirana vrijednost nabave u iznosu od 26,7 milijuna kuna, a najniža ponuda je iznosila 37,2 mil.kn. Naravno, razlika od 11 milijuna kuna će opet morati pasti na teret poreznih obveznika u Istri za što nitko u županiji neće odgovarati – zaključio je Ferić svoje izlaganje. (Izborni stožer)