Gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović i ravnateljica Dječjeg vrtića 'Petar Pan' Daniela Vitasović-Uršić danas su svečano otvorili novi područni dječji vrtić u Peroju koj je službeno započeo s radom 1. travnja 2021. godine.

Novi područni dječji vrtić u Peroju, projektiran i izgrađen prema najvišim pedagoškim, ekološkim i energetskim standardima. Grad Vodnjan i Dječji vrtić „Petar Pan“ Vodnjan kontinuirano rade na unaprjeđenju kvalitete rada predškolskih ustanova. Stoga je otvorenje novog objekta u naselju Peroj logičan rezultat osuvremenjivanja i ulaganja u rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Izgradnja vrtića omogućena je putem uspješne prijave i provedbe projekta u sklopu natječaja za tip operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, sektor dječji vrtići, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. Bespovratna potpora je osigurana iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i proračuna Republike Hrvatske te iznosi 7.044.040,00 kn, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 8.934.161,89 kn.

Realizacija ovog projekta pruža dugoročne koristi za zajednicu, posebice za mještane naselja Peroj, jer se izgradnjom novog i adekvantnog vrtića u Peroju djeci pruža kvalitetna usluga predškolskog odgoja i obrazovanja. Unutar vrtića predviđene su sveukupno tri skupine za jaslički i vrtićki uzrast, a čiji je kapacitet 52 djece. Novi područni vrtić, ukupne površine 540,39 m2, sadrži prostorije za boravak djece, prostore za odgojno-obrazovne, zdravstveme i ostale radnike, gospodarske prostore te višenamjenski prostor namijenjen druženjima, radionicama i sličnim odgojno-obrazovnim programima. Projektom se također utječe i na sam razvoj Grada Vodnjana, jer se stvaranjem boljih uvjeta za predškolski odgoj i obrazovanje doprinosi poboljšanju ukupnih uvjeta života i rada stanovništva, a samim time i poboljšanje mogućnosti razvoja sredine.

„Cilj nam je bio da ovom investicijom poboljšamo kvalitetu života na području našeg grada, osigurati kvalitetnu i adekvatnu skrb najmlađim članovima i biti partner roditeljima djece predškolske dobi. Želim da ovaj novi vrtić djeci pruži poticajno i sigurno okruženje u kojem će, uz pomoć odgajatelja i stručnog osoblja, razvijati svoje senzorne, intelektualne i fizičke sposobnosti. Također, želim da roditelji u našoj predškolskoj ustanovi pronađu saveznika i stvore krug međusobnog povjerenja, a svrhu što kvalitetnijeg razvoja djeteta. U konačnici, primarni cilj ovog i sličnih projekata podrazumijeva upravo zadržavanje mladih obitelji, poboljšanje mogućnosti razvoja sredine i poboljšanje demografske slike područja. Naposljetku, svim zaposlenicima želim puno uspjeha u radu, a djeci ugodan boravak u novoj zgradi vrtića. Neka im sretni dani njihova djetinjstva budu prožeti zabavom, igrom, smijehom, učenjem, druženjem i novim prijateljstvima“ naglasio je gradonačelnik Klaudio Vitasović u svom obraćanju.

Projektant ovog dječjeg vrtića bila je tvrtka Singrad d.o.o., izvođač radova tvrtka Navicoop d.o.o., opremanje vrtića provodila je tvrtka Fusio d.o.o. , a nadzor nad radovima tvrtka Izoterma d.o.o., stoji u priopćenju.

(iPress)