Prva hrvatska Kuća od kobasica, jedinstveni muzejsko-galerijski projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna, svečano je otvorena u četvrtak u općini Sveti Petar u Šumi nedaleko Pazina u nazočnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak. Tako je Sveti Petar u Šumi, općina u srcu Istre, poznata po kobasičarstvu i sajmu 'S klobasicom u Europu' vrijedan multimedijalni prostor za dostojnu prezentaciju svoje gastronomske baštine.

- Dragi naši, danas smo svečano otvorili našu Prvu Hrvatsku kuću od klobasica- supetarski dom u nazočnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije podržalo je naš projekt s 2,5 milijuna kuna, rekao je načelnik Općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić.

U kući od klobasica će se, među ostalim, moći kušati i proizvodi šest proizvođača kobasica iz samoga mjesta a ima najava da proizvodnju pokreću još dvije obitelji. Među njima su i mlade obitelji koje su tek krenule u tu proizvodnju kobasica i u njoj vide svoju budućnost, istaknuo je načelnik Bratulić. Dodao je kako bi dodatni zamašnjak toj proizvodnji u Istri trebala dati i očekivana zaštita izvornosti istarske kobasice, koja će tako nakon pršuta, postati drugi zaštićeni suhomesnati proizvod na istarskom poluotoku.

Ministrica Tramišak istaknula je da je Općina Sveti Petar u Šumi pokazala da je kombinirajući europska i sredstva iz nacionalnog proračuna može realizirati kvalitetne projekte te istaknula da će Kuća od kobasica doprinijeti turističkoj valorizaciji općine i cijele Istre i dodatno ponuditi nove sadržaje po pitanju gastronomske ponude.

Ministrica Tramišak uručila je načelniku Bratuliću ugovor o sufinanciranju novog projekta Sportskog centra Sveti Petar u Šumi i nacionalnog centra pljočkanja.

- Eto, idemo u nove projekte i pokrećemo novi razvoj našega Sv. Petra u Šumi. Hvala ministarstvu Regionalnog razvoja i našoj ministrici na podršci u starim i novim projektima. Dokazali smo što se sve može napraviti u Općini sa svega nešto više od tisuću stanovnika i samo tri zaposlena.

NI ČA PENSAT - gremo napred z delom. Živili!, rekao je na svečanom otvorenju Mario Bratulić.

Otvorenju su, uz ostale, prisustvovali i pročelnik za poljoprivredu Istraske županije Ezio Pincan koji je pomogao izgradnju kuće od klobasica, predsjednik istarskog HDZ-a Anton Kliman i kandidatkinja te stranke za županicu istarsku dr. Irena Hrstić. (iPress)