- Izrada dugoročne Strategije razvoja pulskog sporta koju će kreirati sportaši, a ne birokrati, u najkraćem je zaključak s današnje konferencije za medije Nezavisne liste Filipa Zoričića, na temu 'Sport i mladi'. Zoričić je u uvodu istaknuo kako Pula uistinu mora postati grad mladih.

Na konferenciji su uz Filipa Zoričića bili prisutni sportaši, olimpijci i treneri Elvis Peršić i Sandro Nicević, ravnatelj srednje Medicinske škole i dugogodišnji navijač ISTRE 1961 Ivan Žagar te Andrea Stanković, profesor u srednjoj školi - voditelj Tima za mlade.

Nositelj politika liste pod nazivom Sport i mladi, Elvis Peršić univ.bacc.cin. - trener i sportski djelatnik naglasio je kako je Puli potrebna revitalizacija sporta, vraćanje na stari sjaj i konkurentnost na nacionalnom i međunarodnom nivou. - Trebamo graditi moderne i funkcionalne objekte koji mogu svojim propozicijama kandidirati za sva natjecanja najvišeg nivoa. Potrebno je hitno sanirati derutne i oštećene objekte te izvršiti moguće rekonstrukcije objekata koji su nužni za provedbu aktivnosti. Ne ulaziti u nova ulaganja i gradnje novih objekata bez prethodne izrade analize o sportskim prostornim standardima i normativima te izrade strategije gradnje objekata prema izvršenoj analizi, istaknuo je Peršić.

Potrebno je žurno planirati povećanja proračuna za sport  - od 5.6% gradskog proračuna 2020. ukupno do razine 8 - 9% do 2032.

naravno, postupno od 2021. do 2024. za 1%, od 2024. do 2028. za 1 % te od 2026. do 2032.  za dodatnih do 1 - 2 %, naglasili su. 

- Želimo poticati izvrsnost i aktivan rad, rekao je Sandro Nicević univ.bacc. trener - Nositelj politika liste pod nazivom Natjecateljski sport.

Sportska zajednica  treba odrediti klubove nositelje kvalitete u pojedinom sportu te utvrditi koji su sportovi i klubovi sukladno gradskim interesima i tradiciji dužni pripremiti planove i programe za podizanje konkurentnosti na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Klubovi nositelji kvalitete kroz razdoblje od 4 godine trebali bi pokazati bolje rezultate i veći potencijal u svim segmentima razvoja. Imati potencijalne ili stalne članove nacionalne reprezentacije, te početi planiranje u nastupima na većim Europskim ili svjetskim natjecanjima.

Potrebno je formirati Pulski Olimpijski program razvoja sportaša u periodu  4+4 godine. Planiramo povezivanje s gradovima prijateljima i regijom Alpe adria glede zajedničkih  trening kampova i natjecanja za mlađe uzraste i priprema za vrhunske sportaše. Također planiramo sufinanciranje članarine sportaša vaučerima prema određenim kriterijima.

Sport osoba s invaliditetom - nositelj politika liste Marin Giljanović naglasio je kako u Gradu Puli žele otvorit prilagođenu teretanu za sve sportaše s invaliditetom te napraviti bacalište za sportaše s invaliditetom za bacačke discipline na području MMC Karlo Rojc. Smatramo da je vrijeme da se osobe s invaliditetom još bolje i ravnopravnije bave sportom, istaknuo je.

PLAN I PROGRAM REVITALIZACIJE PULSKOG SPORTA U TRI FAZE

 

Predstavnici Nezavisne liste Filipa Zoričića razradili su hodogram i prioritete razvoja sporta u Puli ne zaboravljajući ni rekreaciju:

Razdoblje 2021. – 2024. oporavak od Covid krize i vraćanje na razinu 2019. godine

Razdoblje 2024. – 2028. razvojna faza prema strategiji Pulskog sporta

Razdoblje 2028. – 2032. nastavak razvojne faza prema strategiji Pulskog sporta

Prioriteti razvoja pulskog sporta;

- obnova atletske staze na SRC Veruda

- obnova podloge umjetne trave na stadionu Aldo Drosina

- obnova i proširenje dvorane SRC Mirna

- teretana i atletsko bacalište u MMC Rojc za potrebe osoba s invaliditetom

- Dvorana za tenis

- U kasnijoj fazi predvidjeti izgradnju bazena isključivo za građanstvo i rekreaciju.

 

Rekreacija je bitan dio sportskih aktivnosti, od najmanjih pa do građana treće životne dobi.

Prioriteti:

-izgradnja biciklističkih staza sukladno urbanističkim planovima te povezivanje Pulskih gradskih četvrti mrežom biciklističkih staza gdje je to trenutno moguće.

-izgradnja biciklističkih staza prema susjednim Općinama i gradovima: Pula - Medulin, Pula - Vinkuran, Pula - Šišan, Pula - Fažana

ZAŠTO SE PULSKI NOGOMET OPĆENITO VEĆ 30 GODINA VUČE PO DNU PRVE ILI PO DRUGIM I TREĆIM LIGAMA?

O najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu govorio je Ivan Žagar. - 'Temi sporta pridružujemo i naš stav o Istri 1961. kao jedinom istarskom prvoligašu. Iako je klub u u 85 postotnom vlasništvu španjolske grupacije Basconia-Alaves, Grad Pula i dalje ima 15% udjela, što je i te kako važna karika s nadzornom funkcijom, gdje u interesu građana treba postavljati razumna i legitimna pitanja: zašto se klub već treću sezonu bori za opstanak; zašto su tribine, i prije korona mjera, bile sablasno prazne; u širem aspektu zašto se pulski nogomet općenito već 30 godina vuče po dnu prve ili po drugim i trećim ligama?

Naša vizija je da Pula sa svojih šezdesetak tisuća, iza koje stoji regija sa dvjestotinjak tisuća stanovnika, kao prosperitetna sredina, treba i zaslužuje imati stabilnog prvoligaša koji gradi svoju tradiciju dobrim rezultatima, radi na stvaranju kulture odlaska na stadion te se umjesto za donji, bori za gornji dio ljestvice koji vodi u borbu za Europu i europska natjecanja.

Zato se u ime građana Grada Pule zalažemo za jaku Istru 1961, za izgradnju tradicije, za borbu za europska natjecanja, za pune tribine.

MLADI SU SNAGA ČIJA SE ENERGIJA MORA OSJETITI UNUTAR NAŠE PULE

Andrea Stanković, profesor u srednjoj školi, Nositelj politika liste pod nazivom Mladi.

Mladi ljudi su snaga koja je nedovoljno iskorištena i čija se energija mora osjetiti unutar naše Pule. Glavni problemi mladih su težak prijelaz na tržište rada, nedostatak stalnih poslova te manjak mogućnosti za razvoj svojih potencijala i talenata. Naša rješenja uključuju jačanje studentske i učeničke prakse kao priprema za tržište rada i kao sredstvo lakše integracije mladih u život grada. Moramo pomoći mladim poduzetnicima i obrtnicima kroz stvaranje bolje poslovne klime, subvencijama u obliku znanja i prostora za rad. Izgradit ćemo centar za mlade na otvorenom i zatvorenom na kojem će mladi moći razmjenjivati ideje i mišljenja te preuzeti odgovornost za bolje rezultate u STEM obrazovanju. Po uzoru na mnoge europske gradove u sklopu Upravnog odjela za društvene djelatnosti osnovat ćemo Ured za mlade koji će surađivati sa Savjetom mladih grada Pule posebno po pitanju zapošljavanja mladih, stipendija i sl. Mladima je dosta podjela svih vrsta, želimo ujedinjenje svih građana za naš grad koji volimo.', istaknuo je Andrea Stanković.

(Izborni stožer)