Danas je u Galeriji El Magazein predstavljena knjiga „Kruh težaka – Ruralna prošlost Vodnjana / Il pane della terra – Il passato rurale di Dignano“, projekt Pučkog otvorenog učilišta Vodnjan uz potporu Grada Vodnjana. Prva je to od četiri knjige koje će pričati o ruralnoj prošlosti Vodnjana. Bila je to prilika i za otvaranje istoimene izložbe.

Prezentaciji su prisustvovali pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica, gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović sa suradnicima, ravnatelj Pučkog otvorenog učilista Sandro Manzin i Lidija Nikočević etnolog pri Etnografskom muzeju Istre.

„Knjiga koju ćemo danas predstaviti, uz istoimenu izložbu, prva je u sklopu izdavačkog projekta „Ruralna baština Vodnjanštine“ i odnosi se na Vodnjan. Nakon monografije Grada Vodnjana, izdane 2017. godine, ovim projektom otvaramo novo poglavlje kojim smo predvidjeli izdavanje 4 knjiga glede ruralne prošlosti našeg zavičaja, a koje će obuhvaćati Vodnjan, Galižanu, Peroj te stancije i manja mjesta. Sve s ciljem proučavanja i promoviranja ruralne baštine našeg područja, sa svim svojim posebnostima koje krase i razlikuju pojedina naselja, a koja predstavlja kulturno bogatstvo“, kazao je ravnatelj POU-a Sandro Manzin.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Klaudio Vitasović: „Grad Vodnjan s velikim je zadovoljstvom, zajedno s Pučkim otvorenim učilištem Vodnjan, pristupio realizaciji i objavljivanju ove publikacije, na čijim je stranicama ponovno oživjela ruralna stvarnost naših predaka. Riječ je o bogato ilustriranom izdanju - prikazu jednoga svijeta koji više ne postoji, osim u uspomenama starijih mještana. Na stranicama ove knjige oživljava težak seoski život nekih prošlih dana koji se odvijao u ritmu prirode, obilježen naporom i žrtvom, ali i poniznošću, poštivanjem snažnih i autentičnih vrijednosti, istinski doživljene i prakticirane vjere, tradicionalnih vrijednosti i vjerovanja, uz uporabu ručno izrađenog alata, starinskih mjera, a sve to popraćeno iskonskom narodnom mudrošću i upornošću. Riječ je o mikrokozmosu koji je postupno nestajao slijedom demografskog preokreta poradi egsodusa velikog dijela autohtonog stanovništva, ili pak zbog pronalaska stalnog zaposlenja u brodogradilištu ili tvornici, razvoja industrije u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, te prelaskom na sve jaču poljoprivrednu mehanizaciju“.

Čestitke POU-u, Gradu Vodnjanu i svim autorima uputio je i pročelnik Vladimir Torbica, dok je Lidija Nikočević, iz EMI-e kao suradnica na ovom izdanju, istaknula bogatstvo Vodnjanske kulturne baštine.

Uslijedio je razgovor između Carle Rotte i g. Sergia Deltona, koji su se prisjetili nekih davnih vremena i radova u polju, kao i poljoprivrede danas te odali kako se priprema čuveni „vin de rosa“.

Prezentaciju su obogatili članovi folklorne skupine Zjednice Talijana Vodnjan, koji su otpjevali basse.

Izložba u El Magazeinu, koja izlaže alate i oruđa iz prošlosti, te sve fotografije iz knjige, ostaje otvorena do kraja svibnja, radnim danom od 10 do 12 i od 17 do 19, subotom od 10 do 12. Knjige se mogu preuzeti, od ponedjaljka 10. svibnja 2021., do isteka zaliha u Galeriji „Loggia“ ZT-a Vodnjan, radnim danom od 9 do 12.

(iPress)