Državno izborno povjerenstvo (DIP) za danas je zakazalo sjednicu na kojoj će odlučiti o prigovoru SDP-ova kandidata za župana Istarske županije, Danijela Ferića, na nepravilnosti u izbornom postupku župana Istarske županije. Usvoji li DIP prigovor i dozvoli da se ponovo pregleda sav izborni materijal, onda bismo mogli biti na putu prema izbornom presedanu i velikom obratu.

S obzirom na malu razliku s kojom je predsjednik IDS-a Boris Miletić izabran za župana, kao i na to da je u pregledavanju manjeg dijela izbornog materijala nađen 41 listić koji nje bio ispravno tretiran, to bi mogao biti korak prema prvom slučaju u Hrvatskoj da župan izgubi dobivene izbore, i to nakon kontrole izbornog materijala.

Na izborima je pobijedio Miletić, ali s razlikom od svega 54 glasa. Miletić je osvojio 26.305 glasova, a Ferić 26.251 glas. Međutim, čak je 3,8 posto glasačkih listića, ili njih 2.076 bilo nevažeće što je kod Ferića probudilo sumnju, pa je odmah od Županijskog izbornog povjerenstva u Istri zatražio uvid u cjelokupni izborni materijal. Od ukupno 41 izbornog mjesta u 10 gradova i 31 općine u Istri Ferić je mogao izvršiti uvid u dokumentaciju u njih 11 jer se izborni materijal nije stavio na jedno mjesto, nego je fizički ostao raštrkan po izbormim mjestima.

No, i u ovako reduciranom pregledu utvrđeno je podosta nepravilnosti. Opširnije na Jutarnjem.hr 

DIP bi svoju odluku trebao objaviti najkasnije sutra. (iPress)