Europska federacija novinara (EFJ) objavila je u utorak da se pridružuje Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i Sindikatu novinara Hrvatske (SNH) u osudi odluke uprave Glasa Istre da otpusti novinare koji su 'otvoreno kritizirali pristranu uređivačku politiku tih dnevnih novina'.

HND i SNH odluku uprave da otpusti novinare ranije su ocijenili "skandaloznom" i "sramotnom", a EFJ u svom priopćenju prenosi kako su troje novinara koji su dobili izvanredne otkaze, Zoran Angeleski, Danijela Bašić-Palković i Borka Petrović, optužili krajem svibnja glavnog urednika dnevnog lista Roberta Franka da pokušava utjecati na izvještavanje o lokalnoj izbornoj kampanji kako bi profitirala dominantna regionalna stranka - IDS.

Podsjetili su i da je glavni urednik Robert Frank odbacio tvrdnje da je njegova redakcija favorizirala IDS.

Četvrta novinarka Chiara Bilić koja je potpisala osudu pristranosti lista nije otpuštena jer je zaštićena zakonom o porodiljnom dopustu.

Novinarka Danijela Bašić-Palković izjavila je da je obaviještena da je razlog njezine smjene taj što je "bila politička aktivistica i promotorica određenih političkih skupina", ona je te optužbe porekla.

Novinari su naglasili da su prije javne objave kontaktirali upravu lista i zatražili sastanak o problemu. Novinar Zoran Angeleski upozorio je na česte sastanke glavnog urednika Glasa Istre i čelnika IDS-a, nedavno i uoči izbora.

U priopćenju EFJ navodi kako je tijekom nedavne tiskovne konferencije HND-a u Zagrebu, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao: "Ovo nije problem samo naše novinarske profesije, ovo je prvorazredni politički problem koji se događa u Hrvatskoj, a Istra nije toliko otvorena regija koliko se neki hvale kada je novinarstvo u pitanju".

EFJ prenosi Zovkove navode da HND i SNH podržavaju novinare Glasa Istre te kako će o toj "odmazdi bez presedana" obavijestiti sve domaće i strane institucije.

U subotu se nekoliko stotina prosvjednika okupilo u Puli u znak podrške otpuštenim novinarima.

Sindikat novinara i Hrvatsko novinarsko društvo na društvenim mrežama pokrenuli su kampanju pod sloganom "Podržite novinare Glasa Istre" u kojoj drugi novinari i javne osobe iz cijele zemlje izražavaju podršku putem video ili pisanih poruka.

”HND i SNH poslali su pismo upravi Glasa Istre sa zahtjevom da povuče izvanredne otkaze, jer novinari nisu počinili niti jednu povredu radnih obveza. Točnije, novinari su kontaktirali svoje nadređene prije nego što su dali javnu izjavu i nisu nanijeli štetu poslodavcu iznoseći svoja mišljenja", navodi su u priopćenju EFJ-a koje je prenio HND na svojim strancima.

Dodaje se i kako prema riječima Maje Sever, predsjednice SNH-a ovaj slučaj pokazuje koliko su propisi o lokalnim medijima manjkavi. Ponavljamo zahtjev da se zakonski promijeni sustav financiranja lokalnih medija kako bi se osigurala njihova neovisnost od lokalnih političara, navela je Sever, a u svom priopćenju prenosi Europska federacija novinara.

(Hina)