Paljenjem i preskakanjem vatri Svetog Ivana na Narodnom trgu u Vodnjanu otvoreno je u srijedu 23. lipnja Vodnjansko ljeto 2021. Po staroj tradiciji, granje za lomaču donosili su predstavnici svih vodnjanskih „contrada“, koji su poslije preskakanjem vatre dokazivali hrabrost i vještinu, kao što su to Bumbari činili stoljećima unazad.

Vodnjansko ljeto otvorio je gradonačelnik Grada Vodnjana Edi Pastrovicchio, zatim je bakljom zapalio lomaču pa čak i na iznenađenje svih prvi preskočio plamen. Nakon njega sa skakanjem su nastavili dečki i mladići, a publika je mogla uživati u pravim vratolomijama i atraktivnim skokovima. Prvi događaj u sklopu Vodnjanskog ljeta održavao se pod nadzorom vatrogasaca dobrovoljnih društava, po pitanju sigurnosti od vatre i po pitanju pridržavanja epidemioloških mjera.

U iščekivanju paljenja vatri Svetog Ivana publiku su zabavljali voditeljsko-glumački par Ivona Bulešić i Šandor Slacki koji su na šaljiv i zanimljiv način ispričali sve o običajima paljenja lomača na početku ljeta i o tome kako su mladići preskakanjem plamena tjerali zle sile i štrige. Taj su običaj u novije vrijeme kao simbolični početak ljetnih zbivanja na Placu vratili članovi Zajednice Talijana Vodnjan.

Večernja manifestacija počela je u 20.30 sati otvorenjem retrospektivne izložbe „10 godina keramike u Vodnjanu/10 anni di ceramica a Dignano“ u galeriji Loggia, na kojoj su svoje radove predstavile članice keramičke grupe zajednice Talijana Vodnjan. Izložbu je uz gradonačelnika Pastrovicchia i predsjednika Zajednice Talijana Livija Belcija otvorila i predstavila Luciana Pačić. Kako je rekla, dio trodimenzionalnih i dvodimenzionalnih radova nastalih u proteklih deset godina tematski je vezano za Vodnjan, neki su inspirirani radovima Matissea i Miroa, ljudskim i životinjskim figurama i slično. Zanimljivu izložbu u galeriji Loggia može se pogledati do 30. lipnja svakodnevno, osim nedjelje, od 10 do 12 te od 18 do 20 sati.

Vodnjanci željni druženja na otvorenom razmiljeli su se trgom koji je bio ispunjen štandovima i drvenim bačvama kao stolovima, a na okolnim terasama tražila se stolica više. Publika je mogla uživati u eno-gastronomskoj ponudi, uz domaća vina, pršut, sir i druge proizvode lokalnih OPG-ova. Otvoren je bio i Ekomuzej „Istrian de Dignan“ koji je gostima nudio svoje delicije, dok je publiku u glazbenog dijelu programa zabavaljala grupa „In vino veritas“.

„Zahvaljujući povoljnijoj epidemiološkoj situaciji ove nam se godine vraća tradicionalno Vodnjansko ljeto s puno zabavnih i kulturnih programa za naše građane i goste. Ipak trebamo se držati preporuka stožera, zato smo se i odlučili za puno manjih događaja na više lokacija. Ali to ne znači da odustajemo od glavnih ljetnih fešti“, rekao nam je prilikom otvorenja Vodnjanskog ljeta gradonačelnik Edi Pastrovicchio koji se zahvalio sudionicima, izvođačima i publici.

S obzirom na neizvjesnu situaciju, ljetni će program biti objavljivan postepeno. Prvi u nizu događaja je 16. Plesna revija Istarske županije već ove nedjelje na Narodnom trgu u organizaciji Društva naša djeca na Narodnom, a nakon toga, u utorak, slijedi prvi od ovogodišnjih odbojkaških turnira na pijesku na plaži Martulina u Peroju.

RASPORED DOGAĐANJA:

Nedjelja, 27.06.2021.

  • 16. Plesna revija Istarske županije u organizaciji Društva Naša djeca Vodnjan Narodni trg, Vodnjan, početak u 21:00h
  • (Po odluci Stozera CZ IŽ-a broj sjedećih mjesta ograničen je na 60, cijeli događaj moći će se pratiti uživo na Facebook stranici DND-a Vodnjan)

    Beach Volley Turnir- Torneo di beach volley u organizaciji Zajednice Talijana Vodnjana

    Martulina, Peroj

    Utorak, 29.06.2021.

    Proslava Sv. Petra i Pavla - Festeggiamenti in occasione di S.Pietro e S. Paolo: „I giochi di una volta - Igre naših nonića“

    Zajednica Talijana Galižana - Comunità degli Italiani di Gallesano, početak u 19:00 h

    Subota, 03.07.2021.

    Smotra vina i ulja i tradicionalni vodnjanski sajam na novoj lokaciji u Trgovačkoj ulici u Vodnjanu!

    Martulina cup“, odbojkaški turnir u organizaciji DPC „Peroj 1657“

    Peroj

    Nedjelja, 04.07.2021.

    Ekološka akcija čišćenja podmorja i plaže Mariccio – Barbariga, Eko aktivisti Grada Vodnjana i ronioci Ronilačkog kluba Loligo

    Okupljanje svih zainteresiranih predviđeno je ispred Ronilačkog kluba u Vodnjanu, u 8:30h.

    Molimo zainteresirane da najave svoj dolazak na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

    Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže ekološkoj akciji jer svatko od nas može dati svoj doprinos čistoći i izgledu našeg okoliša. Oslobodimo prirodu od otpada!

    (iPress)