Uoči posljednjega, trećeg pokušaja konstituiranja novog saziva pazinskoga Gradskog vijeća, politička platforma Možemo! je sa svojih četvero vijećnika pozvala u ponedjeljak da se relativna većina konačno dogovori i na zakazanoj sjednici u četvrtak predloži predsjednika Vijeća.

Podsjetivši kako nažalost do sada nisu urodili plodom razgovori o konstituiranja Gradskog vijeća koji su se, na poziv gradonačelnice Suzane Jašić, održavali kroz zajedničke sastanke svih političkih opcija zastupljenih u Gradskom vijeću, politička platforma Možemo! smatra kako je i dalje moguće da se Vijeće konstituira u četvrtak budući da "postoji više načina do sedam potrebnih glasova".

Politička platforma, koja je odbila ponudu IDS-a, ističe kako je bitno da se to ključno predstavničko tijelo građana konačno konstituira.

"Na sastanku prije treće konstituirajuće sjednice, IDS je ponudio Možemo! podjelu funkcija na dvije godine, ali nakon konzultacija, lokalna grupa i Vijeće Političke platforme Možemo! otklonili su mogućnost dogovora s IDS-om. Naša politička agenda je politička promjena i naši su birači i biračice glasali za promjene te bismo ulaskom u dogovore s IDS-om izdali svoju vjerodostojnost i lojalnost prema svojim biračima" - poručili su iz Možemo!

Naime, pazinska koalicija predvođena IDS-om je platformi Možemo! i novoj gradonačelnici Suzani Jašić predložila zajedničko konstituiranje Vijeća uz "rotirajućeg" predsjednika, odnosno da na tom mjestu prve dvije godine provede kandidat koalicije stranaka okupljene oko IDS-a, a druge dvije vijećnica s liste Možemo!

"Naša pozicija je da za predsjednika ili predsjednicu Gradskog vijeća možemo podržati Možemo!, Nezavisnu listu ili SDP. U slučaju da IDS formira većinu, što će im otvoriti mogućnost za rušenje proračuna i izazivanje prijevremenih izbora u budućnosti, bit ćemo aktivna opozicija u Gradskom vijeću" - poručili su iz Možemo!

Drže kako bi najgora opcija bila bi da nitko ne formira većinu, jer tada slijede novi izbori za Gradsko vijeće "što nije dobro ni za koga", pa se stoga nadaju da do toga ipak neće doći.

Inače, od 13 vijećnika koalicija IDS-HSU-HNS ima šest vijećničkih mjesta (Renato Krulčić, Davor Sloković, Mirjana Monas, Marko Breščić, Karmen Gašparini, Saša Belac), platforma Možemo! ima četiri vijećnika (Tanja Grubiša, Nikša Peroš, Enna Peroš i Jelena Pacijent), te po jedno vijećničko mjesto imaju SDP (Boris Demark), HDZ (Ivica Franković) i nezavisni vijećnik Željko Mrak.

(Hina)