Državni zavod za statistiku objavio je svoje godišnje izvješće o prirodnom kretanju stanovništva u Hrvatskoj u 2020. godini. Statistički podaci otkrivaju da su u Poreču u 2020. godini rođene 164 bebe, naspram 142 bebe rođene u 2019., što je porast od gotovo 15%. Vitalni indeks u istarskim gradovima najveći je u Buzetu (112,8), Poreču (98,8), Pazinu (95,9) i Novigradu (87,8).

Osiguravanje dovoljno mjesta u vrtićima i školama bio je jedan o prioriteta porečke gradske uprave u proteklom mandatnom razdoblju, tijekom kojeg su izgrađene i otvorene dvije nove osnovne škole za više od 700 učenika čime je osigurana jednosmjenska nastava za sve. Dodatno, uređena su ili izgrađena čak tri nova vrtića i jaslica, s obzirom na to da je broj upisane djece u vrtiće u samo godinu dana narastao za čak 71 dijete.

- Iako je puno toga napravljeno, planiramo za dalje pa su, što se tiče naših najmlađih, prioriteti za razdoblje pred nama projektiranje škole u Novoj Vasi za svih osam razreda, te osiguravanje mjesta u vrtićima i jaslicama za svako dijete., komentirao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Dodajmo kako je stopa prirodnog prirasta u 2020. u Republici Hrvatskoj bila je negativna i iznosila je -5,2 (-21 178 osoba). Negativno prirodno kretanje pokazuje i vitalni indeks (živorođeni na 100 umrlih), koji je iznosio 62,9. U svim županijama bio je negativan prirodni prirast, a najveći negativan prirodni prirast bio je u Osječko-baranjskoj županiji, i to -2 108 uz vitalni indeks od 52,4. Pozitivan prirodni prirast bio je u 34 grada/općine, a negativan je bio u 512 gradova/općina i Gradu Zagrebu, dok je devet gradova/općina imalo nulti prirodni prirast, stoji u priopćenju. (iPress)