Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovat će na svečanosti povodom otvorenja dionice Istarskog ipsilona od Cerovlja do Lupoglava (autocesta A8) koja će se održati u ponedjeljak, 26. srpnja 2021. godine na Istarskom ipsilonu s početkom u 13 sati – na novom odmorištu PUO Rebri na predmetnoj dionici autoceste. 

Otvaranje ove dionice označava završetak punog profila Istarskog ipsilona do čvora Lupoglav tunela Učka, a navedena dionica dio je Pod-faze 2B2-1 u koju je do sad uloženo 1,5 milijardi kuna. Bina Istra dovršila je ovu dionicu čak 4 mjeseca prije roka unatoč utjecaju pandemije, ali i zahtjevnosti same dionice koja ima veliki broj objekata i vijadukata duljine preko 2 km.  

Također, otvorenje punog profila između Pazina do Učke prije samog vrhunca ove turističke sezone dodatno će utjecati na protočnost prometa, a time i brži dolazak turista do krajnje destinacije. Na dionici Pazin - Matulji bilježi se najveći promet, tako da će dupliranje ove dionice dovesti do pada broja prometnih nesreća te smanjenja gužvi, posebice u ljetnom razdoblju. Na toj dionici, koja uključuje tunel Učku, prosječni dnevni godišnji promet premašuje 10.000 vozila dnevno, dok je ljeti preko 15.000 vozila, poručili su iz Ministarstva prometa i veza. (iPress)