Pred vijećnicima Grada Vodnjana u petak 30. srpnja 2021. godine naći će se odluka o odustajanju od provedbe dva projekta za realizaciju MMC-a Torcio, odobrenih u sklopu ITU mehanizma, koji se financiraju putem Europskog fonda za regionalni razvoj.

Osnovni razlozi za takav prijedlog su:

  • Prekratki rokovi za realizaciju tako zahtjevne investicije (31.12.2022.)
  • Preveliko kreditno opterećenje za proračun Grada Vodnjana
  • Previsoke ponude za izvođenje građevinskih radova

Rekonstrukcija ruševne stare uljare u Multimedijalni centar kroz dva projekta - gradnje („Obnova brownfiled područja MMC Torcio“) i opremanja ( „Revitalizacija građevinskog sklopa Torcio!“) - primjer su neodgovornog upravljanja investicijama u Gradu Vodnjanu. Megalomanski projekt Grad bi financijski unazadio za sigurnih 3 milijuna kuna, a vrlo vjerojatno i za puno više od toga. Uz sufinanciranje fonda s 83 posto za gradnju i 55 posto za opremanje za opravdane troškove, ali uz evidentni rast troškova na tržištu, realizacija projekata pokazuje se kao opasna avantura za Grad Vodnjan i njegove građane.

  • Ukupna vrijednost oba projekta MMC Torcio - 9,75 milijuna kuna
  • Ugovorena sredstva iz EU-a - 7,15 milijuna kuna
  • Udio Grada u sufinanciranju - 2,6 milijuna kuna
  • Procijenjena vrijednost radova po projektu gradnje – 5,35 milijuna kuna
  • Najniža ponuda za projekt gradnje – 5,82 milijuna kuna
  • Najviša ponuda za projekt gradnje – 7,8 milijuna kuna

Prihvatljivi troškovi za gradnju iznose 6,13 milijuna kuna, a bespovratna sredstva fonda 5,19 milijuna kuna. Sve tri ponude pristigle na natječaj za gradnju veće su od procijenjene vrijednosti radova i za ta povećanja raste udio sufinanciranja Grada: najniža ponuda s PDV-om viša je od procjene za 0,5 milijuna kuna, a najviša ponuda viša je za gotovo 2,5 milijuna kuna!

Za očekivati je da najniža ponuda od 5,82 milijuna kuna s PDV-om tijekom gradnje stvori niz vantroškovničkih radova - zakonski je prihvatljivo do 30 posto više, čime se bi se troškovi gradnje približili najvišoj ponudi od 7,8 milijuna kuna s PDV-om. Na taj način udio Grada mogao bi iznositi i blizu 5 milijuna kuna!

Natječaj za projekt opremanja još nije ni raspisan. Prihvatljivi su troškovi 3,5 milijuna kuna, udio Grada oko 1,6 milijuna kuna, ali koliki će stvarno biti teret za Grad ovisit će o ponudama.

Projekt je izrađen 2017., u drugačijim gospodarskim uvjetima nego danas i davno prije pandemije COVID-19, a ugovoren je u listopadu 2020. godine. S evidentnim porastom cijena na tržištu danas se pokazuje kao izuzetan teret za Vodnjanštinu. On predviđa skupo i riskantno kopanje podruma usred stare jezgre; atraktivno, ali skupo dizajnersko rješenje uređenja prostora; čime dobivamo objekt tlocrtne površine od 250 kvadrata upitne iskoristivosti (Vodnjan već sada ima više javnih prostora za manifestacije). MMC-om Torcio upravljao bi POU Vodnjan, čiju djelatnost financijski, nažalost, već pokriva Grad. Bez plana održivosti i bez mogućnosti komercijalnog gospodarenja MMC-om prvih pet godina, za očekivati je da troškovi održavanja godišnje generiraju i nove gubitke koji bi opet pali na teret građana Vodnjanštine.

Eventualna izmjena projekta radi smanjenja troškova gradnje (bez podruma) stvorila bi samo nove troškove te skratila rokove za izvedbu. I mogućnost da dio udjela Grada sufinancira Fond za sufinanciranje EU projekata još je uvijek potpuno neizvjesna.

Odustajanjem od projekta Grad će morati podmiriti 240 tisuća kuna MRRFEU te još 67 tisuća kuna troškova za obavljene usluge, što je puno bezbolnije nego priuštiti si milijunska opterećenja.

Pitanje MMC-a Torcio donosi se kada Grad Vodnjan provodi dva projekta za ceste u poslovnim zonama Vodnjan sjever i Galižana, vrijedne 6,6 milijuna kuna i 6,8 milijuna kuna. Za provedbu četiri projekta iz ITU mehanizma – dva za Torcio i dva za ceste, Grad se mora kreditno zadužiti u iznosu od oko 23 milijuna kuna! Ne realizirati projekte na vrijeme znači da će Grad, odnosno građani, kredite vraćati bez sufinanciranih sredstava. Torcio, podsjećamo, mora biti izgrađen do konca 2022. godine!

Prevelik je to rizik da bi dobili još jedan javni i društveni prostor koji bi služio samo za pokazivanje. Prioriteti bi trebali biti i bit će oni projekti koji služe gospodarskom razvoju i direktno građanima Vodnjanštine, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana. (iPress)