Najpoznatija kanfanarska manifestacija, 31. Jakovlja, 31. Smotra istarskih volova, održala se danas 31. srpnja 2021.godine na kanfanarskom sajmištu.

Sada već tradicionalna 31. Jakovlja održala se na mjestu odakle je sve krenulo 1991. godine, kada je na kanfanarskom sajmištu održana prva smotra istarskih volova, na inicijativu rođaka Ivana i Antona Medena iz Kanfanara. Prošle godine je taj prostor postao Park istarskog vola, i tako postao mjesto edukacije o ovoj ugroženoj i zaštićenoj pasmini.

Početkom srpnja Turistička zajednica Kanfanar pozvala je sve zainteresirane koji se bave fotografijom (profesionalno ili amaterski) da se uključe u foto natječaj „Jakovlja: moja fotka i izložba“ na temu tradicije. Odabrane fotografije izložene su na ovogodišnjoj Jakovlji. Fotografije brojnih autora koji su se odazvali foto natječaju posjetiteljima prikazuju razne elemente istarske tradicije – od arhitekture, folklora, starih običaja, gastronomije, istarskog vola i drugih životinja s ovoga prostora, ali i fotografije zanimljivih tradicijskih običaja i drugih krajeva svijeta. U isto vrijeme, u kućici gdje se čuva stara vaga za mjerenje težine stoci, upriličena je još jedna zanimljiva prodajna izložba, i to ona unikatnih radova kanfanarske umjetnice Olge Vicel koja svoja umjetnička dijela stvara sa šivaćom mašinom.

Cijeli tjedan uoči manifestacije bio je u znaku boškarina i fuži. Svi zainteresirani u tjednu od 26. srpnja  do 1. kolovoza mogli su uživati u Šetimani od Jakovlje koja obuhvaća zanimljive gastronomske, edukativne i sportsko-rekreativne programe.

Posebni savjetnik u kabinetu ministrice poljoprivrede Republike Hrvatske, Mario Bratulić rekao je kako u ovom trenutku u Istarskoj županiji ima gotovo 2.000 istarskih goveda, što boškarina, što onih u rasplodnom stanju. - Jedan od najvećih doprinosa očuvanju istarskog goveda ide upravo Općini Kanfanar i Istarskoj županiji. U zadnjih 18 mjeseci, Ministarstvo poljoprivrede je plasiralo 2,8 milijuna kuna kroz covid mjere u sektor govedarstva u Istarskoj županiji, te na taj izravno pomaže istarskim uzgajivačima, kazao je Bratulić.

- Boškarin predstavlja tradiciju, kulturu i vrijednosti istarskog kraja i istarskog poljoprivrednika. Na žalost, boškarin danas nema nikakvu ekonomsku vrijednost, i zato treba odati posebno priznanje uzgajivačima jer to rade isključivo iz ljubavi prema istarskom govedu, rekao je pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan. - Istarska županija provodi uzgojni program istarskog goveda putem naše razvojne agencije. Danas je meso istarskog goveda valorizirano i zaštićeno na nacionalnoj razini, a kroz sljedeće dvije godine očekujemo da će biti zaštićeno i na nivou EU“ istaknuo je Pinzan.

Jakovlja je najpoznatija kanfanarska manifestacija i jedna od najvećih fešti u Istri koja je sama za sebe priča o spašavanju ove autohtone, visoko ugrožene i zaštićene pasmine goveda. Procjenjuje se da danas imamo samo oko 2.000 grla istarskog goveda, od čega je istarskih volova (kastrati bika istarskog goveda) preostalo manje od 30! Ove su životinje nekada bile glavni oslonac svake obitelji u istarskim selima koje su im pomagale u svakodnevnom radu i prehranjivanju kućanstva. Danas su simbol Istre, a za očuvanje tradicije i uspomena za koje se brine 15-tak uzgajivača.

- Park istarskog vola je mjesto koje simbolizira upravo ono što 31 godinu odašiljemo- manifestacija Jakovlja je neuništiva i nezaustavljiva isto kao i naš boškarin. Boškarin je simbol Istre i ne smijemo dopustiti da sve padne na leđa uzgajivača. To je naša dužnost i naša zadaća, jer je ta vrijedna i plemenita pasmina stoljećima pomagao istarskom čovjeku da opstane na ovom području, rekao je načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman, naglasivši da će se Jakovlja nastaviti i u budućnosti.

U sklopu manifestacije održana je i tradicionalna smotra istarskih volova na kojoj su odabrani oni najljepši, najteži i najposlušniji. Nakon što je povorka s volovima prodefilirala kroz Park, predvođena kanfanarskim mažoretkinjama i limenom glazbom, proglašeni su pobjednici.

Titula najljepšeg boškarina pripala je Gajardu, u vlasništvu Marinele Jugovac iz Bužleti. Pobjedu u kategoriji poslušnosti odnio je vol Emila Rojnića iz Orihi, dok je najteži istarski vol također Sarožin vlasnika Maria Udovičića, koji se s prošlogodišnjih 1.303 kilograma udebljao na 1.380. S tom težinom, ovaj je vol ujedno i najteži vol u 31 godini kanfanarske smotre, a objava kilaže izazvala je oduševljenje publike i dala poseban završni pečat ovogodišnjoj Jakovlji. Pobjedničke volove odabrao je stručni žiri u sastavu: Alfredo Jedrejčić, Ivanka Bervida, Neven Rimanić i Saša Kljujev, stoji u pripćenju. (iPress)