Na 54. Smotri narodne glazbe i plesa Puljštine u subotu u Galižani nastupili su pjesnici, pjevači i svirači iz pet kulturno-umjetničkih društava južne Istre. Na pozornici su se tijekom večeri izmjenjivali izvođači KUD-a „Barban“ iz Barbana, KUD-a „Uljanik“ iz Pule, KUD-a ''Mate Balota'' iz Raklja, Folklorne skupine Zajednice Talijana Šišan te domaćini iz Folklorne skupine Zajednice Talijana „Armando Capolicchio“ Galižana, predstavljajući i prenoseći narodni izričaj južne Istre sačuvan kroz stoljeća tradicije.

Izvođači su prikazali elemente plesa baluna, balo di kušin, svirke na veliku i malu roženicu, mih, šurle, pastirsku sviralu, duplice, kante na tanko i debelo, mantignade, kante grupe pjevača, taranke uz roženice i mih, ali i autorsku poeziju oslonjenu na folklorne elemente našeg zavičaja.

Žiri, kojim je predsjedavao Josip Pino Knapić, među sudionicima smotre u Galižani odabrao je one koji će predstavljati Puljštinu na središnjoj 55. smotri narodne glazbe i plesa Istre 14. kolovoza 2021. u Svetom Petru u Šumi. Tamo će biti zastupljene sve folklorne skupine koje su nastupile u Galižani, a poimence će ih predstavljati: Dorian Jurkota, Mateo Radolović, Corino Moscarda, Armida Leonardelli, Igor Moscarda, Robert Cvetičanin, Mihael Glavaš, Željko Glavaš, Avelina Damijanjević Draguzet i Drago Draguzet, Luka Batel, Nevia Kožljan, Claudio Grbac, Đino Šverko Antonio Dobran, Luka Lupetina, Nevija Grgorinić, Cvitko Brgić, Ljiljana Miloš, Klaudio Knapić, Erik Percan, Luciano Kliman i Milan Orlić.

Domaćin 55. smotre narodne glazbe i plesa Puljštine bit će Općina Fažana.

Smotru u Galižani organizirali su SAKUD Pula, Grad Vodnjan, Turistička zajednica Grada Vodnjan i Zajednica Talijana „Armando Capolicchio“ Galižana, a održala se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pule te Grada Vodnjana, stoji u priopćenju. (iPress)