Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 30. srpnja 2021. predstavnica Možemo!, predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić upitala je jedinu članicu Uprave Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun da li je istina da se u postrojenju dogodio požar prije drugog kruga lokalnih izbora ove godine, o čemu javnost nije obaviještena - na što je Vesna Dukić odgovorila potvrdno. Nije se radilo o požaru, dodala je, nego o samozapaljenju, a nije bilo potrebe da se javnost obavijesti - jer nije bilo žrtava.

Iz dodatnih pitanja Radojčić i potom odgovora Dukić javnost je doznala istinu o pokušaju zataškavanja slučaja koji se dogodio dva dana pred drugi krug izbora za gradonačelnika Pule i župana Istarske županije. Eksplozija i požar prouzročili su štetu od oko 2,3 milijuna kuna, jedan je boks postrojenja od tada izvan funkcije. Dogodilo se to baš u vrijeme kad je pritisak zbog količina otpada koji pristižu na Kaštijun zbog turizma najveći.

Od pulskih vatrogasaca doznajemo da je dojava o požaru zaprimljena 28. svibnja 2021. u 15,10 i da je gašenje trajalo do 22,10. U gašenju je sudjelovalo jedno vozilo i 3 vatrogasca.
Jedina članica Uprave Kaštijuna Vesna Dukić snosi direktnu odgovornost za pokušaj skrivanja istine od javnosti, premda je najvjerojatnija pretpostavka da je to učinila u dogovoru s članovima Skupštine društva Borisom Miletićem i Fabriziom Radinom a da bi se izbjegla šteta koju je ta informacija mogla prouzročiti IDS-ovim kandidatima u drugom krugu izbora.

Možemo pretpostaviti i da je i Nadzorni odbor na čelu s Valeriom Drandićem doznao za događaj, ali ni više od dva mjeseca nakon događa nije o tome obavijestio javnost. Postavlja se pitanje do kada su namjeravali šutjeti o boksu koji je izvan pogona i kako su javnosti namjeravali obrazložiti potrebu za popravkom ili nabavkom novog boksa?

Jedna od novih investicija na Kaštijunu bila je upravo povećanje kapaciteta postrojenja. Uz postojeća početna četiri boksa, krajem 2020. puštena su u pogon dodatna dva kako bi se mogle obraditi prevelike količine otpada koje pristižu u postrojenje. Činjenica je da je jedan boks izvan pogona u vrijeme kad je najpotrebniji, a Dukić na sjednici nije odgovorila na pitanje o utjecaju tog događaja na rad Kaštijuna ove sezone.

Može li se samozapaljenje tj. požar poput ovog koji se dogodio ponoviti? Jesu li radnici u postrojenju sigurni s obzirom da je puka sreća da u trenutku eksplozije nije bilo nikoga u tom dijelu postrojenja? Može li se cjelokupna šteta naplatiti od osiguranja ili ćemo opet dizati kredit? Sve su to pitanja na koja očekujemo odgovore.

Članica uprave Dukić zbog ovog postupka ne može ostati na toj funkciji. Stoga ju pozivamo da ponudi ostavku.

U Skupštini društva starog gradonačelnika Pule Miletića, predstavnika Grada Pule kao većinskog vlasnika društva, automatizmom zamjenjuje novi gradonačelnik Pule, koji može smijeniti Upravu i, do javnog natječaja, imenovati privremenu., navode iz platforme Možemo!Pula. (iPress)