Svečanom sjednicom Gradskog vijeća i dodjelom godišnjih priznanja u petak je obilježen Dan grada Buzeta, a na svečanosti je bio hrvatski predsjednik Zoran Milanović te bivši predsjednici Stjepan Mesić i Kolinda Grabar Kitarović.

Na obilježavanju Dana grada Buzeta bio je i bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan.

Predsjednik Milanović je ocijenio da je Istra u zadnjih 30 godina postala razvijena, sređena, ugodna sredina za život. Naglasio je i da je hrvatstvo Istre i ovih krajeva - politička, duhovna i metafizička činjenica, dok su Buzet i Istra u Hrvatskoj rezultat pameti i drskosti nekih ljudi iz 1945. godine.

"Da nije bilo partizanskog oružja Istra ne bi bila hrvatska, da se Istrani nisu odazvali 1991., kada je bilo najteže, niti Hrvatska danas ne bi bila ono što je. Tim ljudima koji su bili prvi, najhrabriji, najodvažniji i najdrskiji treba odati priznanje i reći jedno veliko hvala", istaknuo je Milanović.

Govoreći o odnosima sa Slovenijom iz hrvatske perspektive, uz sitne probleme, dvije zemlje imaju normalne odnose i bazu na kojoj mogu graditi zajednički pristup u kojem se, dodao je, mora znati tko je što i što je čije.

"Hrvatska i Slovenija su dvije male države, ekonomski srednje, ograničenog utjecaja koje se moraju zajedno orijentirati prema Europi kako bi zajedno promatrali stvari jer - ono što može slon ne može lisica. Mi nismo u fokusu velikih, u to sam se uvjerio i kao premijer i sada kao predsjednik države. Moramo ponekad biti i sebični u nekim stvarima, moramo se boriti za svaki euro iz europskih fondova. To je naš novac, ali se ne smije dogoditi da iskoristimo 50 posto fondova koje nam stoje na raspolaganju", poručio je predsjednik Milanović.

Izaslanik premijera, ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković poručio je kako je potpora Vlade neupitna kada su u pitanju svi cestovni i infrastrukturni projekti na Buzeštini, ali i u cijeloj Istri.

Buzetski gradonačelnik Damir Kajin kazao je kako Buzet grad u kojem je idealno za živjeti gdje, kako je rekao "nema nezaposlenih, nema kriminala, nema droge".

"Na prvi pogled izgleda da ovaj grad nema problema, no, istina je ipak malo drugačija. Buzet već 13 godina stoji na mjestu, nije sagrađena niti jedna poslovna hala. Zvuči gotovo nevjerojatnim da s jedne strane u ovom gradu nema nezaposlenih i da - ako želimo sačuvati gospodarsku osnovu - moramo dovoditi na stotine ljudi", naglasio je Kajin.

Smatra i da će ako se do kraja njegovog mandata, uz pomoć države i županije, ne poveća broj zaposlenih za barem 200 radnika, Buzet biti u problemu.

(Hina/iPress)