Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u Pazinu na obilježavanju Rujanskih odluka i 40. obljetnice izgradnje Spomen doma sjedinjenja i slobode na kojem je, govoreći o važnosti Rujanskih odluka, istaknuo da su one bile velika pobjeda i trijumf hrvatskog naroda i nešto zbog čega se isplatilo ratovati.

Vezano za donošenje Pazinskih odluka 1943. godine napomenuo je da je prije 78 godina Narodnooslobodilački odbor Istre donio povijesne odluke o sjedinjenju, koje je kasnije 25. rujna potvrdio Sabor istarskih narodnih predstavnika.

Ustvrdio je da je borba za Istru bila prije svega nacionalni pokret, u određenoj mjeri nacionalistički, ali nikada šovinistički i mrziteljski.

"Samo na taj način taj je pokret mogao okupiti crkvu i najplemenitije, najpožrtvovnije i najproduhovljenije svećenike iz redova hrvatskog naroda, antifašiste i komuniste. I zato je to velika pobjeda i trijumf hrvatskog naroda i nešto zbog čega isplatilo ratovati. Kada kažem isplatilo mislim da to nije bila transakcijska filozofija, rat je bio nužnost, patnja i bol", kazao je Milanović.

"Živjela europska Istra, živjela hrvatska Istra", zaključio je svoje obraćanje okupljenima u pazinskom Spomen domu.

O Vučiću i Profiriju: Besposlen pop i jariće krsti

Poslovicom "Besposlen pop i jariće krsti", predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak navečer u Pazinu komentirao je prijedlog srbijanskog kolege po dužnosti Aleksandra Vučića da svi Srbi u svijetu 15. rujna izvjese srpske zastave.

U Pazinu na obilježavanju Rujanskih odluka i 40. obljetnice izgradnje Spomen doma sjedinjenja i slobode, Milanović je odgovorio na pitanje o Vučićevu pozivu narodu Srbije i svih Srba širom svijeta da na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave istaknu srpsku zastavu.

"Stvarno ne mogu vjerovati da u Srbiji nemaju važnijeg i pametnijeg posla, poput ekonomskog razvoja države u kojem Srbija zaostaje, a Hrvatska ne napreduje kako bi trebala", rekao je Milanović.

Smatra da na tu provokaciju ne treba reagirati.

"Na to se očekuje valjda da svatko od nas reagira nekakvom svojom ekvivalentnom mjerom, i onda imamo nešto na čemu Vučić živi već 20-30 godina", rekao je.

"Kao relativno mlad čovjek puno je još godina pred njim, smišlja šta će raditi, pa onda smišlja ovakve zabavne sitnice. Jednom riječju, bez veze", istaknuo je Milanović.

Kad je riječ o Srbima u Hrvatskoj, Milanović je rekao neka ljudi sami procijene koji su pravi motivi tog poziva.

"Tako se ne gradi jedna jaka, utjecajna i moćna država", kazao je Milanović.

Upitan smatra li posjet patrijarha Profirija Jasenovcu provokacijom kazao je da ne zna što bi na to rekao i dodao kako je on s njim imao dobar odnos.

"S njim sam imao relativno korektan odnos dok je bio metropolit zagrebačko-ljubljanski. Moja prethodnica Kolinda Grabar Kitarović je na zid ureda stavila repliku ikone koju je dobila od Porfirija.

"Ona je i sada na zidu, ja to nisam micao", rekao je Milanović i nada se da je i neće morati micati.

 

(Hina)