Općine Motovun, Kaštelir-Labinci i Veliko Trojstvo hrvatske su kandidatkinje za nagradu "Najbolja turistička sela" koju je ovoga svibnja pokrenula Svjetska turistička zajednica (UNWTO) kao pilot-inicijativu radi unaprjeđivanja uloge ruralnoga turizma.

Svjetska turistička organizacija pokrenula je 26. svibnja 2021. pilot-inicijativu "Najbolja turistička sela" ("Best Tourism Villages"), a u okviru te aktivnosti države članice UNWTO-a mogle su prijaviti do tri kandidata - sela ili općine koji će se predstaviti kao pokretači održive promjene u socijalnom, gospodarskom i okolišnom aspektu u svakoj od zemalja članica.

Kao predstavnice Republike Hrvatske izabrane su općine Kaštelir-Labinci i Motovun s područja Istarske županije, te Općina Veliko Trojstvo s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, priopćilo je u subotu Ministarstvo turizma i sporta.

Inicijativa uključuje tri stupa i dvije nagrade

Navedeno je da ta inicijativa uključuje tri stupa i dvije nagrade. Tako će se selima koja su izvanredan primjer destinacije ruralnoga turizma i koja su predana održivosti u svim oblicima - ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj dodijeliti oznaka "Najbolja turistička sela UNWTO-a"

Onim selima koja pak u potunosti ne ispunjavaju kriterije za dobivanje oznake bit će omogućen program nadogradnje "Najbolja turistička sela UNWTO-a" kojim će dobiti potporu UNWTO-a i njihovih partnera u radu na problematičnim područjima.

Također, izradit će se i mreža "Najbolja turistička sela UNWTO-a" koja će pružiti prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenje i stvaranje novih prilika za razvoj. Uključivat će predstavnike sela kojima je UNWTO dodijelio oznaku "Najbolje turističko selo", sela koja sudjeluju u Programu nadogradnje kao i stručnjake, partnere iz javnog i privatnog sektora angažirane u promicanju turizma za ruralni razvoj.

Cilj te inicijative je ojačati ulogu turizma kao pozitivne snage za transformaciju, ruralni razvoj i dobrobit zajednice. Njome se nastoji i povećati prinos turističkoga sektora smanjenju regionalnih nejednakosti i borbi protiv depopulacije ruralnih područja.

Također, nastoji se unaprijediti uloga turizma u vrednovanju i zaštiti ruralnih sela, zajedno s krajolicima, sustavima znanja, biološkom i kulturnom raznolikošću, lokalnim vrijednostima i aktivnostima, uključujući gastronomiju.

Kako je najavljeno, službena objava odabranih i nagrađenih sela bit će tijekom 24. zasjedanja Glavne skupštine UNWTO-a koja će se održati od 30. studenoga do 3. prosinca ove godine u Marakešu u Maroku. (Hina)