Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac rekao je danas u izjavi za Hinu da su trenutačno u Istri na koronavirus pozitivna 82 učenika i deset profesora, a u samoizolaciji su 972 učenika i 32 profesora.

"Trenutno nam je u Istri situacija problematična u 23 osnovne škole, odnosno 60 razreda te u 24 razreda 14 srednjih škola gdje se pojavio virus i stvara ne male probleme u organizaciji i odvijanju nastave", rekao je Kozlevac.

Izvijestio je da učenici nemaju ozbiljnih simptoma, no, upozorio je, "ako dođe do prijenosa virusa na starije, onda nastaju problemi". Pozvao je roditelje da djecu sa simptomima ne šalju u školu, nego da se jave svojim liječnicima.

"Isti apel odnosi se i na učitelje jer znalo se događati da mnogi imaju imaju simptome i odlaze raditi, ili u javni prostor", rekao je Kozlevac.

Roditelje je još jedanput pozvao da ne puštaju djecu sa simptomima u školu zbog kontakta s ostalima jer nakon toga mnogi moraju u samoizolaciju.

"Glavni problem su zatvoreni prostori, a virus se uglavnom pojavljuje kod populacije koja nije cijepljena. Stoga pozivam građane na pridržavanje svih epidemioloških mjera, naročito one koje se tiču držanja razmaka, nošenja maskice tamo gdje situacija to zahtijeva", poručio je Kozlevac.

Napomenuo je kako škole mogu uz suglasnost osnivača, ali i epidemiologa, donijeti odluku o održavanju nastave na daljinu ako nema uvjeta da se ona održava u školi. 

"Naravno, najveći broj zaraženih učenika i profesora je u Puli jer je tu i najveći broj škola", zaključio je Kozlevac i dodao kako su u Istri trenutačno 102 osobe zaražene koronavirusom. (Hina)