Aktualni sat sjednice Gradskog vijeća Pule se u najzanimljivijem dijelu bavio maštovitim građevinskim kriminalom u Štinjanu.

Vijećnica nezavisne liste Ivana Mohorović je, uz prikazane fotografije najnovijih zgrada Stanoinvesta u Štinjanu, pitala pročelnicu Ingrid Bulian kako je moguće da četiri dvojna objekta, odnosno osam zgrada, umjesto tri do četiri stana imaju gotovo dvostruko više.   

- Iz fotografija je vidljivo da se i potkrovlje uredilo za stanovanje, otvoreni su prozori koji su zazidani valjda dok ne prođe tehnički prijem, postoji i neka čudna tavanska terasa a pitanje je što je sve izgrađeno u podrumu zgrade. Uz to, oko zgrada nema ni jedne zelene travke..., a dio stanova je već useljen jer susjedi vide svjetlo navečer. Tu je očito riječ o primjeru građevinskog kriminala, rekla je Mohorović.

Pročelnica Odjela za prostorno planiranje Ingrid Bulian je potvdila kako je riječ o u najmanju ruku neobičnim zahvatima koji su vidljivi na fotografijama. Istaknula je da su planom maksimalno predviđene četiri stambene jedinice, te kako uporabna dozvola još nije dobivena, niti su pokrenuti postupci za njeno izdavanja. Ovo što vidimo nikakko ne bi moglo proći na tehničkom pregledu, a građevinska inspekcija je ta koja mora pokrenuti proceduru osporavanja legalnosti izgradnje.

Problem je i što kupci, ali i projektatniti i izvođači, pristaju na kupovinu i zgradnju takvih nekretnina koje nemaju uredne papire i služe samo investitoru da si poveća dobit, rekla je Bulian. 

Vijećnika Dušanka Babića zanimalo je kako je dozvoljeno Stanoinvestu ograđivanje zgrada zidićem dok se ne zna projekt izgradnje odvodnje oborinskih voda. Istaknuo je i da građani na Fortinu nemaju pritisak vode, te ga je zanimalo kako se mogu izdavati novi priključci za 20-tak stanova Stanoinvesta, a da nisu riješeni stariji.

Direktor Vodovoda Dean Starčić priznao je kako je riječ o potkapacitiranom cjevovodu čija je rekonstrukcija nužnost ali nije naveo kada će se to dogoditi.

Vijećnik SDP-a Siniša Gordić je, nakon što je opomenut da sjedi bez maske u klupama, napustio Gradsko vijeće te se nakon nekog vremena vratio s maskom i nastavio pratiti rad sjednice. (iPress)