U Vinkuranu je predstavljen projekt „Obnova tradicijskog suhozida na blatu u Vinkuranskoj vali (uvali Soline)“.  Riječ je o projektu zajednice koji će se provesti od četvrtka, 21. do nedjelje, 24. listopada 2021.,  a  uključuje, odnosno predviđa odaziv 100-ak volontera u obnovi 100 m stoljetnog suhozida pod vodstvom triju majstora suhozidne gradnje iz udruge 4 GRADA DRAGODID. Cilj projekta je očuvanje, valorizacija i promocija suhozida kao prepoznatljivog elementa tradicijske istarske arhitekture, identiteta, kulture i običaja kroz edukaciju najmlađih, uključivanje mještana svih dobnih skupina u međugeneracijsku razmjenu iskustava i vještina suhozidne gradnje te poticanje zajedništva i jačanja osjećaja pripadnosti zajednici.

Nositelj projekta je Mjesni odbor Vinkuran u suradnji s projektnim partnerima Javne ustanove Kamenjak, DV Medulin, Med Eko servis d. o. o. i udrugom ljubitelja fotografije Format. Ukupna vrijednost projekta je 28.553,91 kn, a realizira se uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina (88%) te Općine Medulin (12%).

Predstavnice Zaklade PPRCD, Valentina Žgomba i Tadea Pliško te predstavnica Općine Medulin, Sonja Barbara Bader pohvalile su izraženu komponentu volonterstva koja se proteže projektom. Član MO Vinkuran Eduard Klimić izrazio je veliko zadovoljstvo najavljenim aktivnostima kojima se predjelo Blato u Vinkuranu dodatno valorizira i uređuje te pozvao sumještane, šetače i sve ljude dobre volje da se pridruže četverodnevnoj akciji obnove suhozida. Aljoša Ukotić, ravnatelj JU Kamenjak za četvrtak ujutro je najavio edukciju koju su edukatori pripremili za djecu vrtićke dobi o bioraznolikosti flore i faune u obalnom pojasu Vinkuranske vale kroz oseku i plimu, s osvrtom na ljekovitost blata. Lorena Pliško Seferagić i Nikol Škalec iz DV Medulin najavile su sudjelovanje skupine Ježići kroz crtanje, slaganje minijatura i pjesmu na temu suhozida. Izložba dječjih radova i najljepših fotografija nastalih tijekom radionica, predstaviti će se u nedjelju u 13 sati, nakon predavanja o suhozidnoj gradnji, na platou pored obnovljenog suhozida. Direktor Med Eko servisa d.o.o., Edo Krajcar istaknuo je kako komunalna tvrtka uvijek podržava ovakve inicijative mještana te da je u tijeku priprema terena u obliku košnje trave i malčiranja radi lakšeg pristupa suhozidu. Ozren Valenčić  je ispred udruge Format rekao da će skupa s još nekoliko fotografa iz udruge budnim objektivom pratiti sve faze gradnje suhozida i bilježiti vrijedne ruke volontera i suhograditelja. Posebnu notu današnjem predstavljanju upečatljivo je dala Evelina Rosanda, starosjetkinja iz Vinkurana prisjetivši se mladosti: „Rikordam se da smo se tu poli suhozida kako dica igrali, mazali se i gađali blatom, skupljali račiće za brodet s palentom, pobirali oštrige i bili sretni.“

 Suhozidna gradnja je tehnika slaganja kamenja bez veziva. Tehnikom suhozidne gradnje se na Mediteranu, duž Jadranske obale, pa tako i u Istri gradilo od prapovijesti pa sve do danas. Suhozidna gradnja povezana je s prirodom i krajolikom u kojem nastaje. Tako podzidi, poput ovog koji će se obnoviti projektom, zadržavaju zemlju, sprječavaju eroziju i urušavanje tla, osiguravaju stabilnost i omogućavaju procjeđivanje suvišne vode iz tla.  Podzid kod blata u Vinkuranskoj vali sagrađen je prije 100-tinjak godina od lomljenog, otpadnog kamenja iz okolnih njiva. Proteže se uzduž 100 m, na granici ljekovitog blata i uzvišenog dijela kopna sa svrhom zaštite šetnice od odrona tla u more. Većim dijelom urušen, obrastao travom i raslinjem, podzid će se kroz četiri dana besplatnih radionica suhozidne gradnje u potpunosti obnoviti angažmanom velikog broja volontera – mještana Vinkurana i susjednih naselja.  „Bez obzira imate li ili ne iskustva u slaganju suhozida, svi ste dobrodošli, od četvrtka do nedjelje, od 9-17 sati! Veliki i mali moći će naučiti drevnu vještinu suhozidne gradnje te je na taj način sačuvati i prenijeti na buduće naraštaje.“ - istaknula je voditeljica projekta Maja Bizjak.

Godine 2016. umijeće suhozidne gradnje zaštićeno je kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a 2018. je UNESCO-ov međuvladin odbor prepoznao iznimnu važnost tradicijske vještine i znanja suhozidne gradnje te zaštitio ju je kao svjetsko kulturno dobro, stoji u priopćenju. (iPress)