Na svečanosti dodjele nagrada Najboljim gradovima Hrvatske održanoj 21. listopada 2021. u Novom Vinodoslkom, proglašeni su najbolji mali, srednji i veliki gradovi u kategorijama gospodarstvo, demografija i obrazovanje, te kvaliteta života. Poreč je i ove godine bio jedan od rijetkih finalista u svim kategorijama, te je branio titulu grada s najboljim kvalitetom života koju je na istom natjecanju osvojio dvije godine za redom.

- Jedan smo od malobrojnih gradova koji je od samog početka ovog izbora finalist u svim kategorijama, a da smo i dvije godine za redom osvojili smo titulu najboljeg grada za kvalitetu života. Raduje me da se nalazimo među finalistima, ovo nam je dodatni izazov za naš daljnji rad, ali je ovo priznanje prije svega svima Porečankama i Porečanima, jer svi na svoj način sudjeluju u stvaranju boljeg grada za sve nas na čemu im od srca zahvaljujem. Svakako čestitam na titulama i Rovinju i Labinu, kao i Istarskoj županiji, puno je još posla pred nama zato idemo tutta forza naprijed., kazao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Izbor za najbolje gradove u Hrvatskoj, natjecanje je koje već četiri godine zajednički provode Jutarnji list, agencija Ipsos, te specijalizirani portal gradonačelnik.hr. O obimu istraživanja i vrednovanja podataka o gradovima u ovom istraživanju, svjedoči podatak da je u, najprestižnijoj, kategoriji najboljih gradova po kvaliteti života u pripadajući izračun uključeno čak 26 kriterija. Oni su, među ostalim, prosječni dohodak po stanovniku, udio izdvajanja za zaštitu okoliša u proračunu, udio izdvajanja za subvencioniranje cijene prijevoza u proračunu i indeks starenja stanovništva. – Za svaki od pokazatelja izračunat je indeks prema metodologiji koja je detaljno objašnjena u Uredbi o indeksu razvijenosti Vlade RH – ističu autori istraživanja s portala gradonačelnik.hr.

Ove godine dodijeljena je titula najboljem gradu u povlačenju novaca iz EU fondova, te za najveći napredak, a ostaju otvorene još nominacije za nagrade za kategoriju Smart i Eco City, koje su ove godine odvojene u zaseban izbor, a za koju je natječaj otvoren do 25. listopada, stoji u priopćenju. (iPress)