Akcija „Zasadi stablo, ne budi panj“, koju već četvrtu u godinu organizira Grad Poreč-Parenzo u sklopu istoimene nacionalne kampanje, i ove je godine izazvala veliki interes javnosti. Osim što se od početka tjedna u svim mjesnim odborima sade nova stabla, jutros je u samom centru grada, pokraj gradske tržnice na Velikom gradskom parkiralištu, u sat vremena podijeljeno više od 500 besplatnih sadnica stabala pod motom „Dođi po svoje drvo – Vieni a prendere il tuo albero“.

Zainteresirano mnoštvo moglo je birati moglo birati 500 komada sadnica – stablo ili ukrasni grm raznih vrsta, veličine i oblika, od miksa voćaka - jabuka, šljiva, bresaka, badema, kakija, limuna, naranči, do listopadnih stabala - vrbi, lipa, platana, magnolija, zatim maslina raznih sorti, crnogorica – pinija, čempresa, tuja do ukrasnih grmova i penjačica – ruža, bugenvilija, jasmina, lavande, ružmarina i drugih. 

- Drago mi je što smo i ove godine realizirali tako jedan lijepi projekt, kojem se naši građani rado prihvatili. Na taj način oplemenjujemo njihove okućnice i javne površine, rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić koji se također pridružio današnjoj podjeli sadnica. – Sveukupno je kroz akciju do sada posađeno više od 2000 novih stabala, a kroz suradnju s vrtićima i školama želimo stalno naglašavati važnost zelenih površina., rekao je Peršurić.

Do kraja tjedna, nastavlja se sadnja po mjesnim odborima. Naime, predstavnici gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav s predstavnicima porečkih mjesnih odbora obišli su njihova područja i predložili vrstu stabala i mikrolokacije za sadnju, poput mjesta na kojima su stabla nedavno stradala zbog nevremena, te dječjih ili polivalentnih igrališta. Od stablašica će prvenstveno biti zastupljene domaće kulture, ali bit će tu i manje zastupljenih vrsta, pa će tako među zasađenim stablima biti i pinije, smokve, hrastovi, murve, jabuke, magnolije, lovori, bademi, masline, klen, čempresi, javori i druge stablašice.