Porečani su ovogodišnju proslavu blagdana gradskog patrona - Svetog Maura obilježili u smanjenom obliku, poštujući trenutno važeće epidemiološke mjere i ograničavanje okupljanja. Središnji dio proslave bila je svečana sveta misa u Eufrazijevoj bazilici, dok je tradicionalna svečana procesija gradskim ulicama s relikvijama sveca ove godine izostala, kao i proslava na Trgu slobode uz Festival palente.

Na svečanoj svetoj misi sudjelovao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa zamjenicima Elijom Štifanićem i Ugom Musizzom, te predsjednikom Gradskog vijeća Zoranom Rabarom. Misno slavlje predvodio riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić. Koncelebrirali su apostolski administrator Porečke i Pulske biskupije nadbiskup koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije Dražen Kutleša te umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan.

- Sin čovječji, a da zbog toga nije prestao biti i Sinom Božjim, davala je sv. Mauru i bezbrojnim kršćanskim mučenicima tijekom povijesti ono isto pouzdanje i istu nadu koju je u svom srcu nosio starozavjetni psalmist dok je klicao ‘Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom’, citirao je mons. Devčić te je u nastavku podsjetio na riječi ohrabrenja koje je sv. Pavao apostol uputio prvim kršćanskim zajednicama u Rimu. Istaknuo je da su oni, usred strašnih progonstava, crpili snagu iz vjere, nade i ljubavi, triju bogoslovnih kreposti, kojima Bog svoje vjerne jača i vodi do pobjede., rekao je nadbiskup.

- Sveti Mauro je, zajedno s bezbrojnim mnoštvom onih koji su radije prihvatili smrt mučenjem nego se odrekli Krista, također radije izabrao mučeništvo i smrt nego izdaju Isusa, koji se dao razapeti radi nas i našega spasenja. Zato je dostojno i pravedno na svetkovinu Krista Kralja zajedno s njime slaviti i sve one koji su ga, kao on, priznali Kraljem i to posvjedočili žrtvom vlastitoga života, jer Crkva vjeruje da su svi oni  s Kristom u slavi Očevoj i da s Njime kraljuju., rekao je monsinjor.

Na kraju mise, zbog epidemioloških mjera, nije održana tradicionalna procesija gradskim ulicama, već su samo koncelebranti ispratili relikvije u ophodu atrijem bazilike. Misa je završena svečanim blagoslovom s relikvijama sv. Maura. Pjevanje je predvodio zbor katedralne župe uz orguljašku pratnju Marija Eterovića. Završene zahvale izrekao je katedralni župnik preč. Milan Zgrablić.

Večernje misno slavlje u porečkoj će bazilici predvodio je nadbiskup Kutleša i tom je prigodom prof. dr. sc. Ivanu Milotiću uručeno papino odlikovanje viteza reda sv. Grgura Velikog te uobičajena biskupijska priznanja zaslužnim vjernicima laicima, stoji u priopćenju. (iPress)